ua en ru

Суд зобов'язав завод Фірташа виплатити ПІБ майже 46 млн доларів

Суд зобов'язав завод Фірташа виплатити ПІБ майже 46 млн доларів Фото: Дмитро Фірташ (Group DF)

Черкаський "Азот" має Промінвестбанку 45,9 млн доларів

Господарський суд Черкаської області 31 січня зобов'язав черкаський "Азот" виплатити Промінвестбанку (ПІБ) 44,7 млн доларів за кредитом і 1,2 млн доларів, як прострочені відсотки. Про це свідчать дані рішенні суду від 31 січня 2018 року.

Як відомо суд ще з жовтня 2015 року розбирався з позовом до ПАТ Промінвестбанку "Азот", який виступив поручителем "Сєвєродонецького об'єднання "Азот" за кредитним договором від 2013 року.

До цього, в липні 2013 року ПІБ виділив "Сєверодонецькому об'єднанню "Азот" 50 млн доларів з кредитної лінії під 11% річних. Пізніше за даним кредитом був продовжений термін погашення до 30 квітня 2014 і змінена ставка на 11,75%. У зв'язку з тим, позичальник не виконав умови договору, банк звернувся до суду.

12 серпня 2014 Госпсуд Києва задовольнив позов банку, стягнувши на користь Промінвестбанку 583,1 млн гривень заборгованості, 2,7 млн гривень відсотків, 4,2 млн гривень пені.

У лютому 2015 між банком і черкаським "Азотом" був укладений договір поруки, за яким "Азот" взявся виконати зобов'язання "Сєвєродонецького об'єднання "Азот". За договором поруки був встановлений ліміт не більше 50 млн доларів.

В результаті, як випливає з судових матеріалів, позичальником було сплачено за кредитом лише 5,3 млн доларів. У свою чергу Промінвестбанк в серпні 2015 звернувся до позичальника з вимогою про погашення в термін заборгованості.

Отже, позивачем заявлено до стягнення 44,664 млн доларів боргу за прострочений кредит і відсотки 1,239 млн доларів (всього 1,286 млрд гривень).

31 січня 2018 року Господарський суд Черкаської області постановив стягнути з черкаського "Азоту" зазначену Промінвестбанком суму.

Відомо, що Черкаський "Азот" і "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" входять до складу хімічного холдингу Ostchem Holding Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, підприємство "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" Ostchem, яке належить бізнесменові Дмитру Фірташу, відновило роботу.

Повідомляється, що підприємство отримало першу продукцію після тривалого простою, зокрема, відновлено випуск аміачної селітри.