ua en ru

Суд над Януковичем: Кожара розповів про "протиріччя" при підготовці до асоціації з ЄС

Суд над Януковичем: Кожара розповів про "протиріччя" при підготовці до асоціації з ЄС Фото: засідання Оболонського районного суду міста Києва по справі Януковича (РБК Україна)

Екс-міністр закордонних справ заявляє, що підготовка до асоціації почалася в 2010

Підготовка до асоціації з Європейським Союзом тривала з 2010 року, а в 2012 році угода була фактично підготовлена. Про це в залі Оболонського суду під час свідчень у справі про держзраду Януковича повідомив свідок з боку захисту колишній міністр закордонних справ Леонід Кожара, передає кореспондент РБК Україна.

"Фактично підготовка до асоціації тривала з 2010 року. І в 2012 році фактично угода була підготовлена. 21 листопада 2013 року після засідання Кабміну, Азаров затвердив перенесення підписання угоди про асоціацію. Підставою для перенесення стало те, що на листопад цього часу ні Україна, ні потенційні партнери України не були готові до імплементації цієї угоди. В 1993 році був прийнятий перший документ про основи зовнішньої політики, в якому приймалося, що Україна мала стратегічні відносини з усіма державами світу. Ця логіка фактично йшла від самого дня незалежності. На жаль, на той час не вдалося вирішити головне протиріччя про зонах торгівлі, зокрема це стосувалося зон вільної торгівлі з СНД. Конфлікт полягав в тому, що Україна втрачала зони торгівлі за умови асоціації. Я вважаю, що ЄС був не готовий до підписання цієї угоди. Єврокомісія відмовлялася з нами працювати",- заявив свідок.

За словами Кожари, ЄС відмовився переглядати умови угоди.

"Те, що Україна не готова підписати асоціацію було відомо на саміті у Вільнюсі. Баррозу заявив, що ЄС готовий підписати при виконанні Україною певних політичних зобов'язань. Україна виконала усі умови, але відчула величезне тиск. Було жорстке тиск, щоб Україна підписала документ. У нас всі рішення були укладені, але підписання не відбулося", - додав свідок.

За його словами, був високий рівень стратегічного партнерства з Росією, був підписаний договір про дружбу і співробітництво в 1997 році.

"Зовнішня політика України базується на принципах партнерства з усіма державами. Найвищий рівень стратегічного партнерства існував з Росією", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, Міністри Європейського союзу (ЄС) затвердили продовження санкцій стосовно колишнього президента України Віктора Януковича і 12 чиновників з його оточення на рік.