ua en ru

Суд над Насіровим: подробиці

Суд над Насіровим: подробиці Фото: суд над Насіровим

Суд над Насіровим проходить у Києві

Суд над Насіровим, відстороненим від посади голови Державної фіскальної служби, який розпочався 5 березня, продовжився 6 березня в 10:00 в Києві. Солом'янський районний суд столиці обрав йому запобіжний захід. Сьогодні, 13 березня, Апеляційний суд розглядає скаргу адвокатів Насірова. Подробиці в матеріалі РБК-Україна.

13 березня

У понеділок, 13 березня, Апеляційний суд Києва почав розгляд скарги адвокатів Романа Насирова на рішення Солом'янського суду, передає кореспондент РБК-Україна. "Судове засідання оголошується відкритим", - сказав головуючий суддя Глиняний.

altalt

Фото: суд по Насірову

Сторона захисту просила суд дозволити Насірову перебувати поруч з адвокатами під час засідання. В даному клопотанні було відмовлено.

Суд залишив Насірова під вартою

Апеляційний суд Києва залишив в силі рішення Солом'янського суду щодо обрання запобіжного заходу Роману Насірову, передає кореспондент РБК-Україна.

"Рішення Солом'янського районного суду міста Києва залишити без змін. Рішення оскарженню не підлягає", - постановив головуючий суддя Глиняний.

На думку адвокатів, постанова Солом'янського суду міста Києва є незаконною. "Пред'явлена підозра є юридично безпорадною", - сказав адвокат.

Сам Насіров також вважає себе невинним. "Вважаю себе невинним, а всі звинувачення в свою сторону - безпідставними", - сказав він.

Тим часом, сторона звинувачення просила суд збільшити розмір застави Роману Насірову до 2 млрд гривень, аргументуючи своє клопотання тим, що тільки задекларовані статки Насірова дозволяють останньому заплатити заставу.

"Розмір тільки офіційних даних, викладених в декларації, при перекладі за курсом становить близько 55 млн гривень", - сказав Андрій Перов, додавши, що Насіров також володіє нерухомістю, в тому числі у Великобританії.

7 березня

Насіров під вартою, можлива застава у 100 млн гривень

У ніч з 6 на 7 березня Солом'янський райсуд Києва нарешті прийняв рішення щодо запобіжного заходу для Романа Насірова - утримання під вартою протягом 60 діб з правом внесення застави в розмірі 100 млн гривень!

Термін арешту обчислюється з моменту затримання Насірова - 2 березня. Застава можна внести протягом 5 днів. Зазначимо, що прокуратура вимагала призначити в 20 разів більшу суму застави - 2 млрд гривень - однак суд не визнав таку міру необхідної.

6 березня

Суд по Насірову відбудеться сьогодні

Суд по Роману Насірову почнеться сьогодні, 6 березня, о 9:30 в Солом'янському райсуді Києва. Про це повідомив народний депутат Мустафа Наєм на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомив Наєм, в очікуванні суду Насіров вже дав кілька інтерв'ю (одне з перших - кореспонденту РБК-Украіна, - ред), разом з тим, будівлю суду він не залишав.

"Перші дванадцять годин акції пройшли спокійно і мирно. Підозрюваний Роман Насіров все ще знаходиться в будівлі суду, не скаржився, навіть дав кілька інтерв'ю і все ще чекає своєї долі", - повідомив нардеп.

Також Наєм додав, що за його інформацією, Насіров і його адвокати згодні, щоб засідання суду (і щодо відведення судді і щодо обрання запобіжного заходу) проходили в будівлі Солом'янського суду. "Повернуся до початку засідання о 9:30 - Якщо вірити адвокатам, підозрюваний і захист згодні, щоб засідання суду (і щодо відведення судді і щодо обрання запобіжного заходу) проходили в будівлі Солом'янського суду за адресою Вознесенський узвіз, 10 (колишня будівля Шевченківського суду) ", - додав він.

Справа Насірова: слідчого суддю ще не визначили

Слідчого суддю у справі Романа Насірова ще не визначили. Про це РБК-Україна розповів прес-секретар Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ярослав Гордієвич.

Він також зазначив, що система розподілу суддів повинна визначити час і місце розгляду відводу слідчого судді в справі Насірова.

"Зараз ми чекаємо офіційної інформації з суду, де він відбудеться, хто буде слідчим суддею. Спочатку буде розглядатися за процедурою, буде розглядатися відведення судді, який заявила сторона захисту, а потім буде розглядатися наше (САП, - ред.) Клопотання щодо обрання запобіжного заходу підозрюваному. Зараз ми чекаємо місця призначення судового засідання ", - сказав Гордієвич.

Адвокат Насірова Олександр Лисак повідомив журналістам, що суд над Насіровим продовжиться в Солом'янському райсуді. "Ми офіційно заявимо, щоб справа продовжувалась в цьому суді", - заявив Лисак. За його словами, про час початку засідання повинен додатково повідомити прес-секретар суду.

Відвід судді у справі Насірова розпочнеться о 10:30

Солом'янський районний суд Києва розгляне відведення судді у справі Романа Насірова о 10:30. Про це РБК-Україна повідомила прес-секретар суду Яна Квітченко.

"Відведення буде розглядатися в 10:30", - сказала Квітченко. Вона пояснила, що після вирішення питання про відвід клопотання про обрання запобіжного заходу буде розглядатися по суті.

Адвокати Насірова наполягають на перенесенні слухання в Апеляційний суд

Захист Романа Насірова продовжує наполягати на перенесенні засідання в апеляційний суд. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив народний депутат Мустафа Наєм.

"Попередньо вчора вночі адвокати стверджували, що Роман Насіров згоден, щоб обидва засідання - і щодо відведення та по самій справі - пройшло в будівлі Солом'янського суду. Але тепер адвокати і захист намагаються продумати будь-які варіанти, щоб засідання провести в апеляційному суді. Пояснюють тим, що, мовляв тут маленький зал (вперше на своїй практиці зустрічаю таку турботу про присутніх в залі з боку адвокатів), другий аргумент - захисту потрібен екран, щоб демонструвати відеоматеріали", - повідомив нардеп.

Суд у справі Насирова відновився

Солом'янський районний суд Києва сьогодні, 6 березня 2017 року, розпочав засідання у справі Насірова, передає кореспондент РБК-Україна.

Відзначається, що навколо будівлі суду, де проходить засідання у справі Насирова, чергує близько 50 активістів.

"Судове засідання оголошується відкритим. Слухається клопотання захисту про відвід судді Бобровник", - оголосила суддя Олена Букіна.

alt

Фото: Роман Насіров на суді

Суд у справі Насірова почався з розгляду клопотання захисту про відвід судді. На засіданні присутній і сам Насіров. За його словами, він відчуває себе краще.

Відзначимо, відсторонений глава ДФС вже не лежить на каталці. Перед початком судового засідання у справі Насіров подякував українцям, які переживають за стан його здоров'я.

Майже відразу ж після початку засідання суддя Букіна оголосила перерву і віддалилася в дорадчу кімнату з метою розглянути питання відводу судді Бобровника.

Суд відмовив у відводі Бобровника у справі Романа Насірова

Солом'янський суд відмовив у задоволенні відводу судді Бобровника в справі Насирова, передає кореспондент РБК-Україна

"Суд не вбачає підстав для задоволення заяви. У задоволенні заяви про відвід судді Бобровника відмовити. В задоволенні заяви адвоката Лисака в інтересах Насирова відмовити. Рішення оскарженню не підлягає", - постановила суддя Букіна.

Суд по Насірову продовжився

Солом'янський районний суд Києва продовжив розгляд справи про обрання запобіжного заходу Роману Насірову, передає кореспондент РБК-Україна.

"Судове засідання оголошується продовженим", - заявив суддя Олександр Бобровник.

Адвокати Насірова відразу ж заявили клопотання про проведення судово-медичної експертизи з метою визначити стан здоров'я Насірова.

При цьому прокурор заявив, що адвокати навмисно використовують норму про право людини на отримання медичної допомоги для затягування судового розгляду.

"Сторона захисту спеціально використовує право людини на отримання медичної допомоги з метою затягування справи", - обурився прокурор Андрій Перов.

Справа Насірова: суд відмовив адвокатам у проведенні медекспертизи

Солом'янський районний суд Києва відмовив захисту Романа Насірова в проведенні судово-медичної експертизи, передає кореспондент РБК-Україна.

"У задоволенні заяви відмовити, рішення оскарженню не підлягає", - постановив суддя Олександр Бобровник.

Підозру Насірову викладено на 67 сторінках, - адвокат

Адвокат Романа Насірова Андрій Кузьменко заявив, що підозра голові ДФС оформлено на 67 сторінках. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

"Дане підозра становить 67 листків", - повідомив адвокат Андрій Кузьменко.

altaltaltalt
Фото: суд по Насірову
Разом з тим, він додав, що з врученням підозри Насірову не оголосили підозрюваному його права в повній мірі.

Також, за словами адвокатів, до Насірова при затриманні застосовувалося насильство зі сторони співробітників НАБУ.

Справа Насірова: глава ДФС може брати участь в суді, - медик

Роман Насіров здатний брати участь в судовому процесі, заявив фахівець Інституту кардіології імені Стражеска Андрій Соколов, який виступає на суді в якості свідка сторони обвинувачення. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

"На гіпертонічну хворобу в нашій країні страждають 12 млн людей. Частина з цих людей ходить на роботу, виконує якісь функції. На мій погляд, це не є якимось обмеженням", - зазначив Соколов.

За його словами, на момент огляду Насірова жодних об'єктивних даних про загрозу його життю не було зафіксовано. При цьому він уточнив, що, з огляду на попередній діагноз, Насірову рекомендується "горизонтальне положення". Крім того, медик констатував у Насірова гіпертонічну хворобу другої стадії.

Суд по Насірову: повідомляється про мінування Солом'янського суду

Правоохоронці перевіряють інформацію про замінування будівлі Солом'янського районного суду Києва, в якому розглядають справу Романа Насірова.

"У суді оголошено технічну перерву, було повідомлено про нібито замінування суду. Зараз на місці працюють вибухотехніки", - зазначається в повідомленні.

Евакуація в суді не проводиться. Перерву оголошено на 10 хвилин.

Пізніше з'ясувалося, що інформація про замінування будівлі суду не підтвердилася, причому, перерва в засіданні розтягнувся на півгодини.

У Насирова виявили британське і угорське громадянства

Несподіваний поворот - протягом засідання суду прокурори САП заявили, що Насиров є громадянином Британії та Угорщини. Це, на думку прокурорів, повинно бути враховано при обранні запобіжного заходу.

Захист голови ГФС виступила проти долучення, засумнівавшись в достовірності інформації прокурорів. Після чого підключилося НАБУ, у своєму Facebook заявив, що британське громадянство Насирова офіційно підтвердило Національне агентство з боротьби з злочинністю Великобританії.

ГОЛОВА ДФС МАЄ ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО Голова Державної фіскальної служби, якого НАБУ підозрює у завданні збитків державі...

Опубліковано НАБУ 6 березень 2017 р.

Справа Насірова: глава ДФС заперечує наявність британського і угорського паспортів

Роман Насіров заявив, що у нього немає угорського і британського громадянства. Про це відсторонений глава ДФС заявив в суді, передає РБК-Україна.

"Я є громадянином України", - відповів Насіров на питання про наявність у нього британського громадянства.

Також Насіров заявив, що став жертвою наклепу.

Проте, суд долучив до справи документи про британського і угорське громадянство глави ДфС.

"Суд постановив: задовольнити клопотання частково. Матеріали справи - долучити, оцінка їм буде дана окремо в нарадчій кімнаті", - заявив суддя Бобровник.

При цьому, на думку прокурорів, ці факти підтверджують необхідність застосувати до Насірова запобіжний захід, пов'язаний з обмеженням свободи.

На прохання суду прокоментувати інформацію про потрійне громадянство, Насіров наполягав на українське громадянство. "Ще раз хочу сказати, що я не громадянин Угорщини, я не громадянин Великобританії. Я громадянин України", - заявив Насіров.

Також Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Великобританії офіційно підтвердило інформацію про британське громадянство Насірова.

"Глава Державної фіскальної служби, якого НАБУ підозрює в завданні збитків державі на суму понад 2 млрд гривень, має громадянство Великобританії. Відповідну інформацію НАБУ офіційно надало Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Великобританії (NCA)", - повідомили в НАБУ.

У НАБУ підкреслили, що Насіров, за даними NCA, є власником британського паспорта з травня 2012 року.

Суд по Насірову відмовилися переносити

Суддя відмовився переносити засідання дива по Насірову, відхиливши відповідне клопотання захисту Романа Насірова про перенесення засідання. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Захист Насірова просив про таку перерву, посилаючись на пізній час і затягнутість розгляду. Адвокати Насірова пропонували, щоб їх підзахисний залишився ночувати прямо в будівлі суду. Вони повідомили, що їм ще потрібен час, щоб висловити свої зауваження.

5 березня

Суд над Насіровим перенесли на 5 березня

4 березня Солом'янський суд переніс засідання у справі Насірова на сьогодні за клопотанням лікарів і адвокатів.

"Суд на місці постановив оголосити перерву до 5 березня 10 годин", - оголосив суддя.

Перед цим адвокати просили перенести засідання, аргументуючи, що Насіров не в змозі бути присутнім на засіданні. "Клієнт вимагає харчування, надання допомоги. Ми просимо відкласти розгляд справи до завтра", - сказав адвокат, озвучуючи загальну позицію сторони захисту.

У свою чергу прокурор зазначив, що лікарями було встановлено незначне підвищення тиску, а також рекомендовано перебування в стаціонарі. "Немає підстав для перенесення. Нічим засідання вранці не буде відрізнятися від тактики ведення сторони захисту, тому ми проти. Інститутом кардіології зібрано консиліум і встановлений діагноз. Документація надана. Через 20 хвилин ми надамо документи в суд, тому просимо перерву", - озвучив позицію обвинувачення прокурор.

І все ж суддя озвучив інше рішення суду. "Враховуючи висновок лікарів, а також те, що підозрюваний 13 годин знаходиться без їжі, відкласти засідання до 5 березня, 10:00", - сказав суддя.

САП попросила для Насірова рекордну заставу

Спеціальна антикорупційна прокуратура озвучила суму застави, яку попросить у суду для Насирова. Це 2 мільярди гривень, що може стати рекордом для українського судочинства.

"Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить для голови ДФС запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 2 мільярдів (!) гривень", - написав у Facebook нардеп Мустафа Наєм.

Він зазначив, що така сума може стати найбільшою заставою в історії кримінального процесу України.

Суд над Насіровим почався

Сьогодні в 10:00 Романа Насірова доставили до зали суду, де голові ДФС мають обрати запобіжний захід.

Корреспондент РБК-Україна повідомляє, що в залі суду знаходяться співробітники Національного антикорупційного бюро України, сторона обвинувачення та адвокати Насірова. Журналістів всередину поки не пускають.

О 10:30 в зал засідання зайшов суддя, засідання почалося.

alt

Фото: суд над Насіровим почався

Адвокат Насірова повідомив про тиск на медперсонал з боку НАБУ

Під час суду над Насіровим, адвокат відстороненого голови ДФС Ігор Черезов заявив про безпрецедентний тиск з боку детективів НАБУ на медичний персонал лікарні швидкої допомоги під час транспортування Насірова з Солом'янського суду вчора. Про це адвокат сказав в коментарі журналістам.

Він зазначив, що медики наполягали на тому, щоб Насірова відвезли в Феофанію, де він проходив лікування. У результаті його підзахисного возили по Києву до 3 годин ночі. Адвокат також наголосив на неприпустимості фізичного насилля над його підзахисним.

Суд відмовився переносити засідання у справі Насірова

Солом'янський районний суд міста Києва відмовив у задоволенні клопотання захисників про відкладення суду над Насіровим з обрання йому запобіжного заходу. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

"Я прошу надати мені можливість закінчити лікування, стабілізувати мій стан щоб я міг брати участь в засіданнях", - заявив Насіров. У свою чергу адвокат Олександр Лисак зазначив, що поки немає медичних документів, які свідчили б про те, що Насіров може брати участь в судовому засіданні.

"Я в даному випадку розцінюю в сьогоднішньому судовому засіданні грубе порушення прав нашого клієнта", - сказав адвокат.

Насіров у суді: в засіданні оголошено перерву

Адвокати Романа Насірова заявили клопотання про відвід слідчого судді в засіданні з обрання запобіжного заходу голові ДФС, передає кореспондент РБК-Україна.

У зв'язку з цим суд оголосив перерву в засіданні.

"З урахуванням заявленого відводу суд на місці постановив у справі оголосити перерву для передачі заяви про відвід іншому судді", - заявив суддя.

Станом на 14:30 Насіров знаходиться в будівлі суду, йому принесли два пакети з їжею.

Суд по Насірову: Холодницький приїхав до Солом'янського райсуду

Під час перерви в суді над Насіровим керівник САП Назар Холодницький приїхав до будівлі Солом'янського районного суду Києва. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

alt

Фото: на суд по Насірову прибув Назар Холодницький (РБК-Україна)

Тим часом засідання суду щодо обрання запобіжного заходу Роману Насірову можуть відкласти через відсутність на робочому місці чергового судді, який повинен розглянути задоволено клопотання захисту про відвід слідчого судді.

"Сьогодні відповідно до розпорядку робочого часу не робочий день, тому такий розподіл має відбуватися через канцелярію. Наскільки я розумію, сьогодні у співробітників канцелярії вихідний день. Як воно буде, будемо дивитися", - заявив Кузьменко.

НАБУ просить суд прискорити ухвалення рішення по Насірову

НАБУ допускає, що якщо Роману Насірову сьогодні не оберуть запобіжний захід, по закінченню терміну затримання його можуть відпустити. Про це НАБУ повідомляє в своєму Facebook.

НАБУ ЗАКЛИКАЄ СУДДІВ НЕВІДКЛАДНО РОЗГЛЯНУТИ КЛОПОТАННЯ ПРО ОБРАННЯ ЗАПОБІЖНОГО ЗАХОДУ ГОЛОВІ ДФС Солом’янський районний...

Опубліковано НАБУ 5 березень 2017 р.

"Термін тимчасового тримання його під вартою закінчується ввечері 5 березня, тому якщо до завершення цього терміну питання не буде вирішене, детективи будуть змушені звільнити главу ДФС з-під варти", - йдеться в повідомленні.

НАБУ закликала прискорити розгляд клопотання захисту Насірова про відвід судді та обрати запобіжний захід у визначений законом термін.

Суд над Насіровим можуть відкласти через відсутність судді

Суд по Роману Насірову, усуненому з посади глави ДФС, можуть відкласти через відсутність чергового судді. Про це повідомив суддя Олександр Бобровник, про відвід якого клопотав захист Насірова.

"Сьогодні чергового судді по відводам на робочому місці немає. Значить, що сьогодні засідання вже не буде", - сказав Бобровник.

Адвокати заявили про погіршення здоров'я Насірова

Адвокати Романа Насірова заявили про погіршення здоров'я свого підзахисного. Главі ДФС викликали швидку до будівлі суду.

Конкретних даних про стан здоров'я Насірова поки немає, адвокати повідомляють, що причина погіршення здоров'я не відома. Також повідомляється, що поки в зал суду лікарів не пускають.

Адвокати подзвонили в НАБУ, детективу Олександра Клименку, з проханням дати доступ лікарям в зал суду, але він не відповів на дзвінок.

В даний момент з Насіровим продовжують чергувати лікарі, які перебували з ним під час судового засідання.

Суд над Насіровим перенесуть на 6 березня

Засідання суду по Роману Насірову для обрання йому запобіжного заходу продовжиться завтра, 6 березня, в будівлі Апеляційного суду Києва. Про це повідомила прес-секретар Солом'янського районного суду Києва Яна Квітченко на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Заява про відвід судді Олександра Бобровника буде завтра передана до канцелярії суду, зареєстрована та передана іншому слідчому судді. Новий суддя буде визначено, в зв'язку з автоматичним розподілом суддів", - повідомила прес-секретар суду.

Також, за її словами, в понеділок буде визначена дата і час продовження судового засідання щодо відведення судді та обрання запобіжного заходу Насірова.

САП допускає втечу Насірова

Прокурор САП Роман Симків допустив втечу Романа Насірова з країни в разі його звільнення з-під варти. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Симків сказав, що після 23:00 Насіров буде перебувати не під вартою. Ризик, що він покине країну існує. Також прокурор повідомив про обставини оголошення про підозру Насірову.

"Проводились слідчі дії, Насірова намагалися запросити для вручення в НАБУ, але у останнього був вимкнений телефон. Його місцезнаходження було невідоме працівникам Фіскальної служби, до яких ми зверталися, або будь-кому іншому. Є підстави вважати, що Насірову стало відомо, що підозру йому погоджено і він міг вжити заходів для втечі ", - сказав Симків.

Суд по Насірову: активісти заблокували Солом'янський суд

Активісти Автомайдану заблокували виїзд з будівлі Солом'янського суду Києва, де проходить суд по Роману Насирова. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

altaltalt

Фото: Автомайдан блокує суд, де розглядають справу Насірова

Активісти заявляють, що блокуватимуть суд до тих пір, поки не приїде черговий суддя, який повинен розглянути клопотання захисту про відвід судді Олександра Бобровника.

Також повідомляється, що Роман Насіров досі знаходиться в будівлі суду, в залі засідань. На даний момент заблоковані всі виїзди з суду.

Справа Насірова: під судом зібралась акція протесту

Під будівлею Солом'янського суду, який розглядав сбогодні справу Насірова, сьогодні ввечері зібралися близько тисячі активістів.

altaltaltalt

Фото: суд по Насірову викликав акцію протесту

Зазначено, що в акції під судом бере участь близько 1 тисячі чоловік, причому люди продовжують підходити. Активісти мають намір заблокувати виїзд з будівлі суду і перешкодити вивезенню Насірова з приміщення після закінчення строку тримання його під вартою.

Суд по Насірову: під Солом'янський райсуд прибули автобуси з нацгвардійцями

Поблизу столичного Солом'янського районного суду на Вознесенському узвозі, де сьогодні мала розглядатися обрання запобіжного заходу Роману Насирова, з'явилися три автобуси з представниками Національної гвардії. Про це повідомляє з місця події кореспондент РБК-Україна.

altaltalt
Фото: під суд приїхали автобуси Нацгвардії
Відзначено, що правоохоронці поки залишаються всередині автобусів і не вживають ніяких активних дій. Тим часом активісти продовжують блокувати виїзди з подвір'я райсуду, щоб не допустити втечі відстороненого голови ДФС Насірова після закінчення 72 годин з моменту його затримання.

Люди скандують "Ганьба", "Рома, вставай" і "Нас багато и нас не подолати". Зараз установи знаходиться близько тисячі чоловік.

Суд по Насірову: глава ДФС перебуватиме під наглядом правоохоронців до рішення суду

Роман Насіров дасть добровільну згоду перебувати під наглядом детективів НАБУ до тих пір, поки суд не розгляне клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про обрання форми запобіжного заходу. Про це журналістам заявив адвокат Насірова Олександр Лисак.

"Беручи до уваги суспільний резонанс, який виник навколо цієї кримінальної справи... проявити громадську ініціативу і продемонструвати свою готовність співпрацювати зі слідством... Він надає добровільну згоду на тимчасове обмеження своїх конституційних прав з тим, щоб дати можливість співробітникам НАБУ і САП цілодобово вести за ним спостереження або в стінах лікарні або будинку, де він знаходиться", - заявив Лисак, зазначивши, що скоро Насиров особисто вийде з заявою для преси.

Адвокат додав, що Роман Насіров планує брати участь в судовому засіданні, яке має відбутися в понеділок.