ua en ru

Суд почав засідання у справі про вбивство Вороненкова

Суд почав засідання у справі про вбивство Вороненкова Фото: Суд у справі про вбивство Вороненкова (РБК-Україна)

Наразі вирішується питання щодо продовження запобіжного заходу Тарасенку та Лосю

Шевченківський районний суд міста Києва сьогодні, 21 вересня, розпочав розгляд кримінального провадження за обвинуваченням Ярослава Тарасенка та Олександра Лося у пособництві в умисному вбивстві колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна із зали суду.

Зазначимо, минулого разу затвердили склад присяжних: три основних і два запасних. Також суд запланував на сьогодні почати зачитувати обвинувальний акт. Обвинувальний акт складається з 40 сторінок, за словами адвоката.

Раніше було встановлено, що організаторами злочину були Володимир Тюрін, Юрій Василенко та Олександр Лось, а безпосередніми виконавцями - Ярослав Левенець, Ярослав Тарасенко та кілер Павло Паршов, якого застрелив охоронець Вороненкова.

За версією слідства, Тюрін, який був 8 років чоловіком дружини Вороненкова, залучив до вбивства свого давнього товариша з кримінальних кіл Василенка.

Після того він, отримавши завдання, прибув до України, де залучив вже свого знайомого Олександра Лося. Разом вони приїхали до Києва і почали пошук виконавців серед учасників АТО.

Лось, як стверджує слідство, перебував раніше під слідством у Дніпропетровській області й утримувався в СІЗО в одній камері з Левенцем, і залучив його до даного злочину. А Левенець згодом привів Паршова і Тарасенка.

Слідство також має докази того, що Василенко разом із Лосем винайняли три квартири у Києві, зокрема одну - в будинку на бульварі Тараса Шевченка, де проживав Вороненков.

Слідство встановило також, що 4 березня до Василенка з Росії приїжджав громадянин РФ, який передав автомобіль DaewooLanos із дорученням на неіснуючу особу з неіснуючою адресою у Києві. 9 березня Левенець залишив у камері схову на автовокзалі зброю, яку пізніше вилучила поліція. За кілька днів Василенко орендував Toyota Land Cruiser, аби стежити за Вороненковим у дворі, де той проживав.

Адвокат Вячеслав Пархоменко перед засіданням суду сказав журналістам, що обвинувачений Ярослав Тарасенко був відсутній у Києві в момент вбивства.

"А у Тарасенко взагалі… Він в той день зранку приїхав до Києва і о 10 годині поїхав з Києва. О 12 дня Тарасенка не було в Києві. Слідство вважає, що Тарасенко був водієм. На даний час відкрито слідство. Перша фіксація була о 6 годині, убивство Вороненкова відбулось тоді, коли Тарасенка в місті вже не було. Слідство взагалі Паршовим не займалось. Висунуло версію і позакривало людей. Лось був знайомий з кимось із неустановлених слідством", - сказав адвокат Пархоменко.

Нагадаємо, екс-депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова застрелили 23 березня 2017 року в центрі Києва на вул. Пушкінська. Охоронець екс-депутата поранив нападника, однак сам отримав поранення. Кілера госпіталізували, медики намагалися врятувати йому життя, однак він помер у лікарні.

Згодом стало відомо, що стрілець - громадянин України 1988 року народження Павло Паршов. Він народився у Севастополі, був завербований російськими спецслужбами і нібито йому було поставлено завдання впровадитися в один із підрозділів ЗСУ або Національної гвардії.