ua en ru

Суд Лондона: Засновник WikiLeaks Ассандж має бути екстрагований до Швеції

Високий суд Лондона постановив, що засновник скандального сайту WikiLeaks Джуліан Ассандж має бути екстрагований з Великобританії до Швеції, передає Reuters. Суд відхилив прохання Ассанджа заблокувати його депортацію до Швеції.
Шведська влада звинувачує Ассанжа в злочинах сексуального характеру. Тим часом захист журналіста наполягає на тому, що звинувачення проти засновника WikiLeaks мають політичну основу. Зокрема, його адвокати вважають, що переслідування їх підопічного пов'язано з публікацією на ресурсі листування американських дипломатів, і побоюються подальшої видачі їх клієнта США. Сам Ассанж заперечує всі звинувачення на свою адресу.
Раніше повідомлялося, що правоохоронні органи США почали розслідування публікації сотень тисяч дипломатичних листів, аби оцінити діяльність WikiLeaks з точки зору її відповідності американському законодавству.
В кінці листопада 2010 р. WikiLeaks почав публікацію 250 тис. конфіденційних документів Держдепартаменту США, яка розбурхала всю світову спільноту. Послання дипслужбовці показали оборотну сторону американської дипломатії, дійсне відношення Вашингтона до багатьох іноземних лідерів і його справжню точку зору на низку актуальних проблем сучасної дипломатії.