ua en ru

Суд Литви зобов'язав "Газпром" виплатити штраф у 35,6 млн євро

Суд Литви зобов'язав "Газпром" виплатити штраф у 35,6 млн євро Фото: суд Литви зобов'язав "Газпром" виплатити штраф

"Газпром" відмовив литовській компанії в закупівлі газу на більш вигідних умов

Головний адміністративної суд Литви зобов'язав російського газового монополіста "Газпром" виплатити штраф у розмірі 35,6 млн євро за відмову підписати договір про обмін газом з Lietuvos energija gamyba. Про це повідомляє видання BNS.

Зазначається, що в 2012 році литовська компанія Lietuvos energija gamyba звернулася до "Газпрому" з проханням провести обмін для закупівлі палива на більш вигідних умовах. Зокрема, компанія запропонувала "Газпрому" направити в країну частину газу, що поставляється в Польщу через Білорусь. При цьому Lietuvos energija gamyba пообіцяла компенсувати російський газ у Польщі, передавши "Газпрому" газ, куплений в Європі.

Проте "Газпром" відмовив литовській компанії, що призвело до зростання цін для споживачів у Литві. Рада з конкуренції постановив, що "Газпром" створив перешкоди Lietuvos energija gamyba і порушив умови договору.

Нагадаємо, "Нафтогаз" розцінює заяву "Газпрому" про можливе відключення газу європейським споживачам як підготовку Росією нової газової кризи в січні-лютому 2017 року.