ua en ru

Суд позбавив можливості розпоряджатися своїми акціями понад 20 тис. фізосіб, - активіст

Суд позбавив можливості розпоряджатися своїми акціями понад 20 тис. фізосіб, - активіст В ініціативній групі вважають рішення суду дивним

Печерський райсуд за позовом ГПУ заблокував операції по рахунках двох зберігачів

Печерський районний суд Києва за позовом Генеральної прокуратури України (ГПУ) заблокував операції по рахунках двох зберігачів ТОВ "Джером секьюрітіз" і ТОВ "Перше реєстраційне бюро" (ПРБ), чим позбавив понад 20 тисяч фізичних осіб – клієнтів зазначених компаній – можливості розпоряджатися своєю власністю. Про це повідомив представник ініціативної групи, створеної депонентами-фізособами, Олександр Карпенко.

Зазначимо, раніше стало відомо про блокування рахунку одного зберігача, але, як зазначив Карпенко, в рішенні суду фігурує і ТОВ "Перше реєстраційне бюро". Клієнти, у свою чергу зазначають, що заборона на операції по рахунках згаданих депозитаріїв дійсно накладена судом 12 грудня минулого року.

"Національний депозитарій України" виконав зазначене рішення суду і без надання пояснень заблокував рахунки-ідентифікатори депозитаріїв. Депозитарні установи досі не отримали офіційних копій зазначених ухвал Печерського суду. Також вони відсутні в публічному доступі в Єдиному реєстрі судових рішень України", - повідомили в ініціативній групі.

Партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський раніше повідомляв, що Національний депозитарій України, що здійснює облік і зберігання цінних паперів, керуючись рішенням Печерського суду, зупинив операції по рахунку депозитарію ТОВ "Джером Секьюрітіз".

"Правоохоронці, а потім і слідчий суддя помилково або з інших міркувань ототожнили майно депозитарію з майном його депонентів (клієнтів)", - говорив юрист.

Карпенко в свою чергу зазначив, що, "якщо у правоохоронців є претензії до конкретного депоненту, то вони повинні були просити у суду блокувати рахунок конкретного клієнта, відкритого у зберігача".

За даними ініціативної групи, клієнтами "Джером секьюрітіз" і ПРБ є понад 20 тисяч фізичних осіб. Зокрема, серед клієнтів зазначених зберігачів вважаються акціонери Інгулецького та Південного ГЗК, Сумського науково-виробничого об'єднання, агропідприємства "Калита", "Докучаєвського флюсо-доломітного комбінату", "Новотроїцького рудоуправління" і ряду інших компаній.

"Через досить дивне судове рішення ми не можемо проводити ніяких операцій з нашими цінними паперами. Це нонсенс, адже люди і компанії не можуть здійснювати законні операції зі своєю власністю. По суті, ми стали вимушеними заручниками абсолютно непрофесійних дій правоохоронців і судової системи", - зазначив представник ініціативної групи.

За його словами, ряд клієнтів "Джером секьюрітіз" і ПРБ вже звернулися з відповідними скаргами в Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку і "Національний депозитарій України" з вимогою усунути порушення їх майнових прав з боку "Національного депозитарію України". Також ініціативна група готує відповідний колективний позов у судові інстанції.