ua en ru

Експерт заявив про небезпечний прецедент на ринку цінних паперів

Експерт заявив про небезпечний прецедент на ринку цінних паперів Розвинений ринок цінних паперів – це один з основних факторів, які залучають інвестиції в країну

Юрист розповів про ситуацію з ТОВ "ДЖЕРОМ СЕКЬЮРІТІЗ"

Національний депозитарій України, що здійснює облік і зберігання цінних паперів, керуючись рішенням Печерського суду зупинив операції по рахунку депозитарію ТОВ "ДЖЕРОМ СЕКЬЮРІТІЗ". Про це повідомив партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський.

При цьому, як зазначив юрист, порушені права понад 150 клієнтів депозитарію, оскільки рахунок, на який наклав арешт слідчий суддя Новак Р.В., за своєю природою не є аналогом банківського рахунка, на якому зберігаються цінні папери ТОВ "ДЖЕРОМ СЕКЬЮРІТІЗ". Він є свого роду ідентифікатором, з допомогою якого депозитарій обліковує цінні папери своїх клієнтів. Експерт зазначив, що за всю історію фондового ринку незалежної України це перший випадок такого блокування.

"Створений небезпечний прецедент на ринку цінних паперів. Депозитарній установі, яка має чинну ліцензію, заблокували можливість здійснювати операції з цінними паперами клієнтів за їх дорученням. Правоохоронці, а потім і слідчий суддя помилково або з інших міркувань ототожнили майно депозитарію з майном його депонентів (клієнтів). При цьому ні слідчий по справі, ні слідчий суддя не розглянули будь-яких доказів, чи мають клієнти депозитарної установи або їхні права на цінні папери яке-небудь відношення до кримінального провадження, яке веде слідчий. Якщо у правоохоронців є претензії до конкретного депоненту, то вони повинні були просити у суду блокувати рахунок конкретного клієнта, відкритого у зберігача", - зазначив експерт.

За його словами, розвинутий ринок цінних паперів – це один з основних факторів, які залучають інвестиції в країну. "Цей ринок повинен працювати "як годинник" і не бути схильний до "ручного управління". Глава Нацдепозитарію Міндаугас Бакас особисто повинен нести відповідальність за те, що права депонентів грубо порушуються і з'являються штучні перешкоди у здійсненні ними господарської діяльності", - заявив Доманський.

Згідно з інформацією юриста, в апеляційній скарзі ТОВ "ДЖЕРОМ СЕКЬЮРІТІЗ" зазначено, що депозитарій так і не отримав копію рішення Печерського районного суду від 12.12.2016, хоча його представники зверталися і до суду, і в Нацдепозитарій. Останній письмово відмовив у наданні цієї інформації, повідомив Доманський.

Представники клієнтів ТОВ "ДЖЕРОМ СЕКЬЮРІТІЗ" вже подали скарги в Нацдепозитарій на незаконне блокування руху їх акцій.

Раніше, в інтерв'ю українським ЗМІ Міндаугас Бакас зазначав головну проблему розвитку фондового ринку: "Найочевидніше – неефективний правовий простір, сукупність законів, які регулюють фондовий ринок. А також практика, коли нормативна база спускається зверху вниз замість того, щоб підніматися від потреб ринку до норм регулювання".