ua en ru

Суд над Гужвою: главреда Страни.uа заарештували на два місяці з заставою понад 500 тис. гривень

Суд над Гужвою: главреда Страни.uа заарештували на два місяці з заставою понад 500 тис. гривень Фото: суд на Гужвою відбувся у Києві (УНІАН)

Суд над Гужвою відбувся сьогодні в Києві

Суд над Ігорем Гужвою, головним редактором видання "Страна.uа" відбувся сьогодні, 24 червня 2017 року в Києві. Розглянувши клопотання сторони обвинувачення, Шевченківський районний суд столиці обрав для Гужви запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 544 тис. гривень, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, суд застосував стосовно Гужви запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб з можливістю внесення застави розміром 544 тисячі гривень.

"Застава за Гужву буде внесена", - повідомила журналістам адвокат Гужви Олена Лукаш після закінчення суду над Гужвою.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що затримання Ігоря Гужви і обшук його офісу не є порушенням свободи слова.

Затримання Гужви

Про затримання Гужви пізно ввечері 22 червня 2017 року повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко у своєму Facebook. Луценко повідомив, що згідно з матеріалами Державної фіскальної служби України та прокуратури Києва, Гужва вимагав та отримав 10 тисяч доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів на діючого політика. Генпрокурор також додав, що у слідства є всі відео та аудіо докази зазначеного злочину Гужви.

Добрехався, нарешті, до правди. За матеріалами ДФС і прокуратури м. Києва поліцією затримано І. Гужву, який вимагав і ...

Опубліковано Юрієм Луценком 22 червня 2017 р.

Відзначимо, за кілька годин до цього, у своєму Facebook Гужва повідомив, що в редакції видання проходять обшуки у справі, якe главред назвав "сфальсифікованим".

Відео - фрагмент передачі визначеної суми коштів від посередника нардепа посереднику керівника "Страни" (справа про вимагання хабара І.Гужвою) Далі буде. Триває процес легалізації матеріалів слідства

Опубліковано Ларисою Сарган 23 червня 2017 р.

Після затримання, близько 04:00 23 червня Гужву відвезли у приміщення Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Києві, а згодом - у ізолятор.

Перші відео, які вже легалізували слідчі по справі вимагання хабара І.Гужвою

Опубліковано Ларисою Сарган 23 червня 2017 р.

Гужва заявив, що його намагалися підкупити представники нардепа від РПЛ

Вже після затримання на сторінці екс-міністра юстиції України Олени Лукаш від імені Гужви з'явилося повідомлення, в якому він, пояснивши, що у нього відібрали телефон, заявив, що "влада вирішила сфабрикувати кримінальну справу проти нього з метою закрити його видання".

Гужва також повідомив, що люди від нардепа від Радикальної партії Дмитра Лінька запропонували йому 20 тисяч доларів за зняття тексту про конфлікт людей Лінько та Іллі Ківи.

"Наполегливо пропонували, але я відмовився. З тих пір контактів з приводу Лінька не було", - заявив він.

У свою чергу, народний депутат від Радикальної партії Дмитро Лінько стверджує, що редакція видання "Страна.uа" вимагала від нього гроші за нерозміщення компрометуючих матеріалів. За його словами, фіксацією спроби шантажу займалися посередники, однак він не уточнив їх імена.

Слідчі дії по справі Гужви тривали три місяці

Заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян розповів, що поліція отримали заяву про вимагання хабара з боку головного редактора інтернет-видання "Страна.ua" Ігоря Гужви ще в березні 2017 року, після чого проводилися слідчі дії протягом трьох місяців.

"Завдяки тому, що народний депутат до нас звернувся ще 21 березня, за три місяці були проведені слідчі та негласні слідчі дії і ця справа, я думаю, дійде до логічного кінця", - заявив Троян.

Затримання Гужви прокоментували в НСЖУ і обмудсмен

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, коментуючи затримання Гужви, зазначив, що силовики повинні якомога швидше надати переконливі докази висунутих головному редактору інформаційного ресурсу "Страна.ua" звинувачень.

У свою чергу, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська висловила стурбованість з приводу ситуації з затриманням Гужви і закликала правоохоронців не втручатися в роботу цього ресурсу.

Суд над Гужвою

Після затримання, вже ввечері 23 червня Гужві вручили підозру. Луценко також заявив, що прокуратура в суді буде вимагати для нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави, разом з тим, тоді про суму застави не йшлося.

Сьогодні, 24 червня ГПУ передала до Шевченківського районного суду міста Києва клопотання про обрання Гужві запобіжного заходу, і вже після 13:00 розпочався суд над Гужвою. Як стало відомо, сторона звинувачення визначилася з розміром застави, вона перевищив 3 млн гривень.

altaltalt

Фото: суд над Гужвою (РБК-Україна)

Варто відзначити, що суду над Гужвою передувало засідання суду по справі ще одного фігуранта - посередника, який, за версією слідства, і передавав Гужві гроші від нардепа. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Зазначимо, він почав співпрацювати з органами прокуратури та надавати свідчення.