ua en ru

Суд по "Дніпроенерго" ставить під сумнів підсумки майбутньої приватизації, - екс-глава ФДМ

Підстави для скасування результатів конкурсу з продажу 25% держакцій компанії "Дніпроенерго", висунуті Генеральною прокуратурою України, "підходять для всіх об'єктів, приватизованих за останні 10 років. Таку думку висловив колишній голова Фонду державного майна України Олександр Бондар, коментуючи рішення Господарського суду Києва від 30 липня, що визнав незаконним продаж цього держпакета акцій.

Бондар упевнений, що подібні позови ставлять під сумнів підсумки майбутніх приватизаційних конкурсів, так як їх умови фактично не змінюються. "Цей суд ще більше погіршить інвестиційний клімат. Інвестори не розуміють, чому в одних відбирають пакети акцій, а в інших - ні", - сказав він.

Господарський суд Києва за позовом Генеральної прокуратури України 30 липня 2015 року ухвалив рішення про незаконність постанов Кабінету міністрів України і Фонду держмайна, і скасував продаж 25% акцій енергогенеруючої компанії "Дніпроенерго" (Запоріжжя) кіпрської компанії DTEK Hоldings Limited, яка відбулася в березні 2012 року.

Позовні вимоги Генпрокуратури ґрунтувалися на тому, що приватизація акцій ПАТ "Дніпроенерго" була проведена з порушеннями законодавства, ціна була несправедливою, а державі було завдано збитків у встановленому розмірі. При цьому в ГПУ не змогли вказати які саме порушення законодавства допустила держава в ході проведення минулої приватизації, а також назвати справедливу ціну приватизації, а також не обґрунтували збитків державі.

Представники уряду, Фонду держмайна і покупця в ході судових слухань неодноразово звертали увагу суду на те, що позов був поданий з порушенням процесуальних строків - більше 3 років з моменту укладення договору про продаж акцій. Однак, Генеральна прокуратура стверджувала, що протягом 3 років не знала про те, що в процесі приватизації були порушення, хоча сам процес приватизації був відкритим, а вся інформація про умови і результати приватизації була опублікована в офіційних виданнях, на веб-сайті ФДМУ та ЗМІ.

У процесі судових слухань Генеральна прокуратура з посиланням на Вікіпедію стверджувала, що місце реєстрації інвестора в особі DTEK Hоldings Limited - Кіпр - є офшором, хоча ця країна у 2006 році була виключена Кабінетом Міністрів з переліку офшорних країн. При цьому представник ГПУ стверджував, що Кіпр не співпрацює з FATF, а на його території нібито діє як грецька, так і турецьке законодавство.

Суд зобов'язав інвестора повернути державі 25% акцій "Дніпроенерго", а також сплатити судовий держмито у розмірі 72 тис. грн. Адвокати ДТЕК повідомили, що мають намір подати апеляцію на рішення суду. Згідно положень про захист інвестицій Енергетичної хартії, у разі повернення активу державі, інвестору одночасно повинна бути компенсована сума витрат, понесенная інвестором за цей актив.

"У 2012 році ДТЕК заплатив за акції "Днепроэнеро" 1 179,7 млн. грн (147 млн дол), а за період з 2012 по 2015 роки ДТЕК інвестував у компанію 4,1 млрд. грн. (404,6 млн дол)", - повідомили в ДТЕК.

Раніше, 22 червня, Господарський суд міста Києва відмовився задовольнити аналогічний позов ТОВ "Бізнес-Інвест" за участю Генпрокуратури і визнав приватизацію 25% акцій "Дніпроенерго" законною.

У квітні 2015 року, в ході Міжнародної донорської конференції в підтримку України, Президент України Петро Порошенко заявив, що виключає реприватизацію підприємств.