ua en ru

Суд заарештував рахунки "Електрум пеймент систем" в "Укргазбанку"

Суд заарештував рахунки "Електрум пеймент систем" в "Укргазбанку" Фото: судовий молоток (gp.gov.ua)

Причиною арешту стали результати досудового розслідування Головного слідчого управління СБУ

Суд наклав арешт на рахунки компанії ТОВ "Електрум пеймент систем" в "Укргазбанку". Відповідну постанову Шевченківський районний суд Києва ухвалив 2 березня, передає БизнесЦензор.

Компанія виступає оператором однойменної платіжної системи та електронних грошей "Електрум" (Electrum), а "Укргазбанк", у свою чергу, є емітентом "Електрума".

За причиною арешту стали результати досудового розслідування Головного слідчого управління СБУ.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, група осіб, серед яких є як громадяни України, так і Російської Федерації, зареєструвала 8 компаній, і, не маючи ліцензії НБУ на переказ грошей, створила розгалужену мережу по прийому платежів від населення через POS-термінали та інтернет-ресурси. Причому, не тільки на території України, але й в окупованих районах Донецької і Луганської областей.

До цієї схеми, за версією слідства, причетна і "Електрум пеймент систем", оскільки трансакції між територією України і ДНР/ЛНР здійснюються за допомогою електронних грошей "Електрум". Основні фінансові потоки на окуповані території призначаються для оплати за завезене контрабандою вугілля і безпосередньо на фінансування незаконних збройних формувань з території України.

Операції з електронними грошима "Електрум" забезпечує "Укргазбанк". Згідно з затвердженими НБУ правилами він має право "заводити" кошти на електронні гаманці (готівкою або з використанням платіжної картки); здійснювати оплату за товари і послуги, у тому числі поповнюючи мобільні рахунки; переказувати електронні гроші між гаманцями користувачів; обмінювати "Електрум" на готівкові або безготівкові кошти. Транзакційні потоки організовуються через процесинговий комплекс Elpaysys і Payline.

Суд заарештував рахунки "Електрум пеймент систем" в "Укргазбанку"

За даними ЗМІ, одним з бенефіціарів компанії є Юрій Корж, який керував ЕПС з моменту заснування. На даний момент компанією керує В'ячеслав Пожарський, який також числиться серед бенефіціарів фінансової компанії "Кеш Енд Гоу Україна".

Нагадаємо, що в листопаді 2017 року Генеральна прокуратура і СБУ відкрили кримінальне провадження про фінансування тероризму щодо платіжної системи "Електрум пеймент систем". Через 5 місяців правоохоронці вийшли на десятки обшуків та арешти рахунків "Електрум пеймент систем", а також ще 8 "з дочірніх компаній. В тому числі і вінницькій IT-компанії Vinconet, яка займається створенням і підтримкою програмного забезпечення (ПО) для процессингов Elpaysys і Payline.

Суд заарештував рахунки "Електрум пеймент систем" в "Укргазбанку"Суд заарештував рахунки "Електрум пеймент систем" в "Укргазбанку"Суд заарештував рахунки "Електрум пеймент систем" в "Укргазбанку"Суд заарештував рахунки "Електрум пеймент систем" в "Укргазбанку"