ua en ru

В Україні 10 березня розпочинається підготовка до перших виборів в ОТГ

В Україні 10 березня розпочинається підготовка до перших виборів в ОТГ Фото: вибори до ОТГ (УНІАН)

У цих виборах зможуть взяти участь понад 263 тисячі виборців

Підготовка до перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад (ОТГ) розпочинається уже цієї суботи, 10 березня. Про це повідомили у прес-службі Центральної виборчої комісії (ЦВК).

Зазначається, що вибори, які призначені на 29 квітня 2018 року, відбуватимуться у 40 ОТГ в 17 областях України. До складу цих 40 ОТГ увійшли 133 місцеві ради (міських - 4, селищних - 16, сільських - 113). Загалом, за попередніми підрахунками, у цих виборах зможуть взяти участь понад 263 тисячі виборців.

Відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки виборів, до 17 березня включно районні виборчі комісії повинні утворити сільські, селищні, міські територіальні виборчі комісії (ТВК) та сформувати їх склад.

До 21 березня включно ТВК мають утворити територіальні, одномандатні виборчі округи, яких має бути 908. Громадські організації, які планують направити своїх представників у якості спостерігачів, можуть подати відповідні клопотання до ЦВК до 19 березня.

Партії до 24 березня включно мають подати до ЦВК копії рішення вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у виборах. До рішення також необхідно прикріпити копію статуту партії.

Процес висування кандидатів розпочнеться 26 березня та триватиме до 4 квітня. А до 5 квітня включно ТВК мають ухвалити рішення про реєстрацію кандидатів або про відмову в реєстрації. Згодом територіальна виборча комісія до 11 квітня включно має затвердити текст виборчого бюлетеня для голосування у відповідному виборчому окрузі.

ЦВК до 23 квітня приймає рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій. До цієї ж дати ТВК повинні забезпечити виготовлення поліграфічними підприємствами виборчих бюлетенів.

Загальна сума, передбачена на підготовку виборів 29 квітня становить 11 млн 424 тис. гривень.

Нагадаємо, середня активність виборців у день голосування на перших місцевих виборах в ОТГ 29 жовтня 2017 року склала 48,2%.

Раніше віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко повідомив, що власні доходи місцевих бюджетів за 2017 зросли до 192 млрд гривень.