ua en ru

Структури Д.Фірташа почали постачання газу на Одеський припортовий завод

Структури власника холдингу Group DF Дмитра Фірташа почали постачання дешевого газу на Одеський припортовий завод (ОПЗ). Про це пише видання "Комерсант-Україна". З 1 травня ОПЗ відмовився від закупівель природного газу у дочірньої компанії НАК "Нафтогаз Україна" - "Газу України". Як розповіли виданню відразу кілька джерел на ринку мінеральних добрив, зараз постачальником газу на ОПЗ в обсязі близько 120 млн кубометрів є структури Д.Фірташа. Цю інформацію підтвердили виданню на ОПЗ, але від більш докладних коментарів відмовилися. У Group DF і "Газі України" від коментарів відмовилися.
Раніше Д.Фірташ заявляв, що з 1 квітня підконтрольна йому Ostchem Group почала імпорт середньоазіатського газу для хімічних підприємств підприємця в Україну. За словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, Росія погодилася знизити з 390 дол. до 170 дол. за тисячу кубометрів вартість газу для українських виробників азотних міндобрив. Очікується, що за цією ціною буде поставлено 4 млрд кубометрів газу. Але Д.Фірташ запевнив, що ціна газу значно вище 170 дол. за тисячу кубометрів.
Щорічно хімічний комплекс України споживає понад 8 млрд кубометрів природного газу. Основними представниками галузі є підконтрольні Д.Фірташу концерн "Стирол", сєверодонецький і черкаський "Азот", "Рівнеазот", а також державний ОПЗ і контрольований групою "Приват" "Дніпроазот".
За словами джерела видання в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, насправді мова йде про газ трейдера RosUkrEnergo, в якому Д.Фірташ володіє 50%. Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" для виконання рішення Стокгольмської торговельної палати повернула 12,1 млрд кубометрів газу компанії. З них близько 11 млрд кубометрів було імпортовано, а 1,1 млрд - взято з підземних сховищ "Нафтогазу". Частина імпортного газу (близько 800 млн кубометрів) НАК викупила ще в грудні минулого року, решта об'єму - в I кварталі 2011 року.
Експерт енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко вважає, що, продаючи газ на ОПЗ, Д.Фірташ переслідує виключно власний інтерес в отриманні контролю над заводом. З ним погоджується аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко: "Останнім часом Д.Фірташ не приховує, що зацікавлений у приватизації ОПЗ". "Будучи великим гравцем хімічної галузі, Д.Фірташ не може обійти увагою такий значущий актив, як ОПЗ", - говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Віталій Шушковський. На його думку, нескладно вибудувати схему, при якій весь прибуток заводу-виробника міндобрив буде осідати на постачальнику газу, а сам завод буде функціонувати з мінімальною рентабельністю. "Крім того, постачальник газу на ОПЗ при певному розвитку подій може стати найбільшим кредитором підприємства. Адже сценарії, за яких це буде важливою обставиною, в українських умовах виключати не можна", - вважає В.Шушковський.