ua en ru

Будівництво "Південного потоку" в Сербії розпочнеться через кілька днів, - "Газпром"

Будівництво "Південного потоку" в Сербії розпочнеться через кілька днів. Про це повідомляє управління інформації "Газпрому" за підсумками робочої зустрічі голови правління газового концерну Олексія Міллера і посла Сербії у РФ Славенко Терзіча.

Будівництво "Південного потоку" в Сербії розпочнеться через кілька днів. Про це повідомляє управління інформації "Газпрому" за підсумками робочої зустрічі голови правління газового концерну Олексія Міллера і посла Сербії у РФ Славенко Терзіча.

Також у повідомленні наголошується, що сторони обговорили питання двосторонньої співпраці в енергетичній сфері. Особливу увагу було приділено підготовці до початку будівництва на території Сербії ділянки газопроводу "Південний потік". Зазначається, що на даний момент всі необхідні підготовчі процедури проведені, і будівництво першої ділянки розпочнеться вже цього місяця.

Раніше в листопаді у "Газпромі" повідомляли про те, що будівництво "Південного потоку" в Сербії розпочнеться до кінця поточного року.

"Південний потік" - інфраструктурний проект "Газпрому" з будівництва газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через акваторію Чорного моря до країн Південної і Центральної Європи з метою диверсифікації маршрутів експорту природного газу і виключення транзитних ризиків.

Для реалізації проекту на території Сербії в листопаді 2009 р. була зареєстрована спільна проектна компанія South Stream Serbia AG (частка ВАТ "Газпром" - 51%, ДП "Сербіягаз" - 49%).

У листопаді 2011 р. відбулося урочисте введення в експлуатацію розташованого в республіці ПСГ "Банатський Двір", яке стало першим об'єктом "Південного потоку" і буде використовуватися для забезпечення надійності поставок газу по цьому газопроводу.

У жовтні 2012 р. було прийнято остаточне інвестиційне рішення щодо проекту "Південний потік " на території Сербії.

В лютому 2013 р. рішенням парламенту республіки Сербія проекту "Південний потік" привласнено особливий статус на території республіки.

У березні ц.р. підписаний довгостроковий контракт на постачання російського газу до Сербії в обсязі до 1,5 млрд куб. м газу щорічно протягом 10 років. Транспортування газу здійснюватиметься за існуючим маршрутом, а в майбутньому - газопроводом "Південний потік". У 2012 р. "Газпром" поставив до Сербії 1,5 млрд куб. м природного газу.

Будівництво "Південного потоку" в Сербії розпочнеться через кілька днів, - "Газпром"

Для наповнення "Південного потоку" "Газпром" розширить газотранспортну мережу в Росії і побудує додатково 2,5 тис. км трубопроводів і десять компресорних станцій загальною потужністю 1473 МВт. Проект отримав назву "Південний коридор", його намічено здійснити до грудня 2019 р.

Вартість проекту "Південний потік" оцінюють у 16 млрд євро (21,5 млрд дол.), з яких 10 млрд євро підуть на будівництво морської ділянки газопроводу по дну Чорного моря. Загальна вартість проектів "Південний коридор" і "Південний потік" складе майже 40 млрд дол.

На російську частину "Південного потоку" припадає 230 км газопроводу, на болгарську - 220-230 км, на турецьку - 470 км. З узбережжя Болгарії газ піде до Сербії, Угорщини, Словенії, Італії, Хорватії та Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини.

"Південний потік" складатиметься із чотирьох ниток потужністю 15,75 млрд куб. м газу кожна. Запуск першої нитки намічений на грудень 2015 р., постачання газу до Європи розпочнуть у I кварталі 2016 р. На повну потужність всі чотири нитки газопроводу вийдуть у 2018 р.

Як повідомлялося, Росія і Сербія обговорюють можливість будівництва відводу від газопроводу "Південний потік" до Косового.

Раніше стало відомо, що "Газпром" віддасть не менше 10% потужності "Південного потоку" іншим постачальникам.

Нагадаємо, наприкінці жовтня в Болгарії розпочалося будівництво місцевої ділянки газопроводу "Південний потік".

Проект "Південний потік" був запущений у грудні 2012 р. і замислювався як газопровід в обхід України. Газопровід дном Чорного моря з'єднає Росію з Болгарією, а потім буде розділений на два напрямки. Одна гілка піде через Сербію і Угорщину до Австрії, а друга - через Грецію на південь Італії. Загальна потужність "Південного потоку" складе 63 мільярди кубометрів палива на рік.