ua en ru

Будівництво нового газопроводу на Україну з Баумгартена зажадає близько року робіт та 20 млн дол., - джерело

Для поставок газу на Україну з Баумгартена потрібен новий газопровід, будівництво якого зажадає близько року робіт і 20 млн дол Про це пише "Комерсант-Україна".

"Такий варіант розглядається, але це вимагає близько року і 20 млн дол. Тому сподіваємося домовитися в ході переговорів зі Словаччиною", - сказало джерело в Міненерговугілля України.

"RWE може через суд домогтися права відбирати свій газ на Вельке-Капушани, так як, за нормами другого і третього енергопакетів ЄС, компанія має право це робити вже на кордоні", - заявив голова київського Інституту енергостратегії Дмитро Марунич.

Також він зазначив, що вимагати від Словаччини слідувати нормам ЄС може і Єврокомісія. Польща і Угорщина слідують даними нормам і здійснюють реверс біля кордонів.

Але у випадку зі Словаччиною у "Газпрому" є і фінансовий важіль, відзначає глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. У монополії зарезервовано і сплачено більше 85% транзитних потужностей словацької ГТС, хоча вона і використовує їх тільки наполовину. Це, вважає експерт, влаштовує словацького оператора Eustream, який не хоче перегляду транзитного контракту з "Газпромом" і, можливо, готовий виконувати його вимоги. Пан Корчемкін вважає, що RWE може обійти "виверти" Газпрому "" за допомогою свопових операцій зі словацькою газовою компанією SPP, на що потрібно згода влади країни.