ua en ru

Будівельні компанії США і Великобританії відмовляються від будівництва хмарочосів на користь більш прибуткових будинків

Будівельні компанії США і Великобританії відмовляються від будівництва хмарочосів на користь більш прибуткових будинків. "Епоха показного блиску пройшла, - розповів Bloomberg відомий британський архітектор Кен Шаттлворф, який працює в компанії Нормана Фостера. Так, в березні приватний девелопер Commercial Estates, який спільно з компанією Hammerson повинен був будувати 63-поверхову вежу, заявив про перегляд планів. Замість цього з'явиться досить компактний 32-поверховий будинок. "Висока будівля обійшлася б нам дуже дорого, і ми переглянули креслення", - цитує агентство керуючого директора Hammerson Мартіна Джепсон, передає РБК daily.
Ревізією проектів зайняті і будівельники в Америці. У Нью-Йорку, де в 2013 р. відкриється хмарочос Всесвітнього торгового центру (стане найвищою будівлею в західній частині міста), до кінця десятиліття додасться всього кілька висоток, за даними брокерської фірми Cassidy Turley.
Тенденція на зниження пояснюється високою затратністю хмарочосів. Так, у Лондоні будівництво 1 кв. м висотного будинку обійдеться на 50-150 фунтів дорожче, ніж метр будинку традиційної висоти. Подібна різниця пояснюється тим, що зведення висотки вимагає особливих інженерних рішень, у тому числі розробки потужного каркаса і часто незвичайних архітектурних знахідок. Таким чином, будівництво хмарочоса площею 46 тис. кв. м обходиться компаніям приблизно в 150 млн фунтів стерлінгів, що удвічі дорожче, ніж зведення більш низького будинку з аналогічною площею.
Крім того, багатьох орендарів може відлякати завищена на 15-20% баштова рента. Ще одним аргументом проти хмарочосів стала їх інвестиційна непривабливість. Справа в тому, що тимчасові власники не можуть в'їхати до висотку до тих пір, поки там не будуть завершені будівельні роботи. "Ви не можете займати поверхи, які розташовані нижче будівельного майданчика, тому має пройти дуже багато часу, перш ніж прийдуть перші гроші", - пояснив Bloomberg партнер консалтингової компанії EC Harris Марк Фреймер. Експерт також відзначив, що ринок нерухомості освоює новий тренд - "від марнославства до здорового глузду", а зовнішній вигляд неосвоєних горизонтів будуть визначати не архітектори, а банкіри.
І все ж масштабні архітектурні проекти не скрізь здадуть свої позиції. "Бум на хмарочоси проходить, але тільки в певних регіонах. Старий і Новий Світ вже "перехворіли" на гігантоманію, основний пік якої припав на 70-90-і роки. Тепер там підтримують максимально функціональні та "зелені" проекти, - пояснив керуючий директор Praedium Oncor International Михайло Гец. -Однак в Азії, яка показує постійний ріст ВВП, в найближчі 20 років будуть переважати ідеї, що будувати треба високо і помпезно. А значить, імениті архітектори, як і раніше будуть нарозхват, але вже в Китаї, Індії чи Казахстані".