ua en ru

Будівельна компанія ТММ може не впоратися з виплатами по боргах

Девелоперська будівельна компанія TMM Real Estate Development в результаті переоцінки активів може виявитися нездатною обслуговувати борг. До такого висновку дійшли аудитори, підвівши підсумки роботи компанії за I півріччя.

Девелоперська будівельна компанія TMM Real Estate Development в результаті переоцінки активів може виявитися нездатною обслуговувати борг. До такого висновку дійшли аудитори, підвівши підсумки роботи компанії за I півріччя, пише "Комерсант-Україна".

"Зниження ринкової ліквідності може вплинути на здатність групи генерувати грошовий потік від операційної діяльності в обсязі, достатньому для обслуговування боргових зобов'язань", - повідомляється в звіті ТММ. На кінець червня сума заборгованості компанії перед банками становила 80,17 млн дол. (проти 59,96 млн дол. на початок цього року), інша заборгованість - 86,32 млн дол. (проти 95,02 млн дол.).

Збиток компанії сформувався за рахунок переоцінки портфеля, пояснює генеральний директор ТММ Микола Толмачов. "Аудитор вважає, що при зміні вартості активів компанії її поточних фінансових потоків може бути недостатньо для обслуговування кредитів, - заявив Толмачов. - Якщо говорити про маржинальному доході в гривневому еквіваленті, то він не змінився". За його словами, в цьому році компанія показала хороші результати з продажу квартир в житловому комплексі бізнес-класу "Сонячна брама", вони збільшилися на 15% порівняно з минулим роком.

Девелопер планує збільшити грошові надходження за рахунок продажу нерухомості і надання послуг генпідряду і підряду з об'єктів житлової та промислової нерухомості. "У нас є готові торгові об'єкти, які ми намагаємося продати. Є покупці, але ціна пропозиції поки що дуже низька", - зазначає Толмачов. Тому ТММ робить ставку на збільшення робіт по генподряду. Також ТММ займеться будівництвом заводу за зберігання ядерних відходів на суму 50 млн дол., замовником проекту будівництва виступає американська компанія Holtec. За словами Толмачова, рівень прибутковості при виконанні таких робіт складає 5-8% від суми підряду. "Щоб отримати необхідний грошовий потік, необхідно кілька подібних замовлень. Зараз ми беремо участь у кількох тендерах", - зазначає Толмачов. У 2012 р. ТММ збільшила обсяг будівельних послуг, що надаються третім особам, більш ніж в шість разів - до 74,2 млн грн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що будівельна компанія TMM за 6 міс. 2013 р. збільшила чистий збиток в два рази - до 6,37 млн дол.