ua en ru

Будівельники просять українську владу розробити держпрограму відродження будівництва.

Перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, президент Будівельної палати України Володимир Поляченко, голова наглядової ради асоціації "Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів та виробів" Іван Салій та голова ради директорів Української будівельної асоціації Лев Парцхаладзе направили відкритий лист на ім'я Президента України, прем'єр-міністра, голів парламенту та Нацбанку, в якому наголошують на необхідності приділити увагу будівельній галузі. Лист опублікований в газеті "Голос України".

Представники будівельних організацій зазначають, що у ситуації, що склалася в Україні, необхідним і невідкладним є: урядова експертна оцінка стану справ у інвестиційно-будівельному комплексі та розробка державної програми відродження будівництва; підготовка та проведення під керівництвом прем'єр-міністра України всеукраїнської антикризової наради будівельників, керівників банківських установ та інших представників інвестиційного сектору; розробка та затвердження цільових кредитних програм Національного банку України підтримки банків, що фінансують будівництво під заставу майнових прав та іншого майна, зменшення ставок рефінансування за будівельними кредитами до рівня поточної облікової ставки НБУ, збільшення строків рефінансування шляхом їх пролонгації на 5-7 років відповідно до тривалості реалізації будівельних проектів; покладання функціональної відповідальності за стан справ у будівництві та інвестиційній сфері на віце-прем'єр-міністра України; ухвалення державної програми будівництва доступного житла.

У листі також наголошується, що в Україні катастрофічно зменшилися обсяги будівельних робіт. У 2008 р. скорочення становило 15,8%, а в 2009 р. - 48,2%. Темпи скорочення будівництва у 2009 р. є найвищими за весь період незалежного розвитку країни і можуть бути порівняні лише з роками Великої Вітчизняної війни. У 2-2,5 разу скоротилося будівництво житла, у 2-3 рази виробництво основних будівельних матеріалів. Велика кількість будов, будівельних підприємств та підприємств, що виробляють будівельні матеріали, зупинилася, підкреслюють будівельники.