ua en ru

Будівельники огороджувального контуру на ЧАЕС перейшли на цілодобовий режим роботи

Через два роки французький консорціум "Новарка" повинен насунути на зруйнований вибухом 4-й енергоблок ЧАЕС спеціальну арку, яка забезпечить безпеку на 100 років. До цього процесу прикута увага всього світу, але щоб арка стала на місце, необхідно звести огороджувальний контур, який будують підприємства корпорації "Укрбуд", передає прес-служба "Укрбуду".

"Щоб оптимізувати роботи в Чорнобилі, "Укрбуд" привіз в Україну унікальний кран Potain MD 1100, вантажопідйомність якого в десять разів більша звичайного крана, що застосовується в житловому будівництві. Потужну машину орендували в Об'єднаних Арабських Еміратах. Вона здатна піднімати вантажі на висоту до 75 метрів без додаткового кріплення до будівлі, а довжина стріли становить 80 метрів. Кран рухається по рейках довжиною в 130 метрів", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, такий кран необхідний для робіт по зведенню огороджувального контуру і стін, які закриють арку з двох сторін, коли вона буде насунута на 4-й енергоблок ЧАЕС. Ця частина робіт з будівництва безпечного конфайнмента (так називається вся захисна конструкція) не так розрекламована, вона важка, в прямому сенсі брудна.

За даними прес-служби, ці роботи виконують українські будівельники, а фінансує Європейський банк реконструкції і розвитку. Контракт з СП, в яке входять підприємства корпорації "Укрбуд", був підписаний в кінці грудня 2014-го. В січні почалися підготовчі роботи, які тривали дев'ять місяців. У допоміжні споруди реакторного відділення 4-го енергоблоку робочі увійшли у вересні. Наголошується, що роботи ведуться в умовах підвищеного випромінювання, і на деяких ділянках не можна знаходиться більше 30 хвилин.

"Щоб звести огороджувальний контур, всередині саркофага необхідно демонтувати близько 850 кубометрів тільки залізобетонних конструкцій. А також вирізати технологічне обладнання - труби, баки, мостові крани. З даху зняти шар бетону, який у 1986-му лили безладно - лише б заглушити реакцію після вибуху", - говорить гендиректор ПРАТ "Укренергомонтаж", що входить в корпорацію "Укрбуд" Михайло Бородавко.

У прес-службі підкреслили, що роботи по зведенню стіни повинні закінчитися разом з аркою в 2017 році.

"Щоб вкластися в терміни, з 15 жовтня будівельники перейшли на цілодобовий режим роботи", - додали в "Укрбуді".

Будівельники огороджувального контуру на ЧАЕС перейшли на цілодобовий режим роботиБудівельники огороджувального контуру на ЧАЕС перейшли на цілодобовий режим роботи