ua en ru

Стрес-тести підтвердили високий рівень безпеки на європейських АЕС

Закриття атомних електростанцій (АЕС) в Євросоюзі (ЄС) є невиправданим кроком. До такого висновку прийшли експерти національних органів контролю за підсумками аналізу атомних об'єктів в регіоні. Як говориться в оприлюдненій сьогодні доповіді Єврокомісії (яка пізніше в цьому місяці буде представлена на обговорення міністрам Євросоюзу по енергетиці), в цілому стандарти безпеки на європейських АЕС знаходяться на високому рівні, незважаючи на те що майже на всіх об'єктах в регіоні слід провести подальші роботи по модернізації.
За підсумками проведених стрес-тестів також було встановлено, що не у всіх країнах блоку виконуються рекомендації Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), спрямовані на підвищення рівня безпеки на ядерних об'єктах.

Раніше в пресі були оприлюднені попередні оцінки експертів Єврокомісії (ЄК), згідно з якими в безпеку європейських ядерних об'єктів необхідно інвестувати від 10 млрд до 25 млрд євро. При цьому висновок експертів ЄК свідчить про те, що ситуація з безпекою на ядерних об'єктах сильно варіюється залежно від країни і конкретного реактора. Обсяг необхідних додаткових інвестицій оцінюється в 30-200 млн євро на блок в залежності від реактора, таким чином, загальна сума фінансових вливань досягає 10-25 млрд євро на весь "ядерний парк" ЄС.

За підсумками обговорення оприлюдненого сьогодні документа ЄК планує запропонувати ряд нових законопроектів у сфері ядерної енергетики, які повинні будуть "захистити інтереси потенційних жертв ядерної катастрофи".

Відзначимо, що стрес-тести в Європі стали відповіддю на аварію на японській АЕС "Фукусіма-1", яка послідувала за руйнівним землетрусом і цунамі 11 березня 2011 р. Природні катаклізми вивели з ладу систему електропостачання реакторів, через що їх неможливо було охолодити.

Читайте також: Уряд Японії має намір повністю відмовитися від АЕС