ua en ru

Стрілянина в Орландо: подробиці трагедії

Стрілянина в Орландо: подробиці трагедії Фото: в результаті 50 людей загинули, а 53 отримали поранення (Reuters)

Відповідальність за атаку у Флориді взяло на себе ИГИЛ

Стрілянина в Орландо (США, штат Флорида) сталася в неділю, 12 червня, близько 02:00 за місцевим часом. Повідомляється, що озброєний чоловік увірвався в нічний гей-клуб Pulse і почав стріляти в людей і в стелю. Очевидці зазначають, що під час нападу клуб був переповнений, там проходила латинська вечірка. РБК-Україна зібрала всі подробиці події.


Нападник ліквідовано після 3 годин протистояння

Прибула на місце стрілянини в Орландо поліція вступила в перестрілку з підозрюваним. У результаті він був ліквідований після 3 годин протистояння. Повідомляється, що на тілі нападника було знайдено вибуховий пристрій. Також наголошується, що стиль нападу нагадує терористичні атаки в Парижі і Брюсселі - нападник був добре озброєний і влаштував тривалу перестрілку з поліцією.

Стрілянина в Орландо: подробиці трагедії

Фото: нападник відкрив стрілянину в нічному клубі (Reuters)

Стрілянина в Орландо: подробиці трагедії

Фото: поліція ліквідувала нападника (Reuters)

Пізніше в поліції повідомили, що стрілець ідентифікований, ним виявився 27-річний житель Флориди Омар Матін, його батьки - вихідці з Афганістану. Також відомо, що з 2007 року працював у найбільшої в світі приватної охоронної компанії G4S. У компанії підтвердили, що нападник був співробітником.

Стрілянина в Орландо: подробиці трагедії

Фото: нападник ідентифікований як Омар Матін (Reuters)

В результаті трагедії загинули 50 осіб і ще 53 постраждали

В результаті стрілянини в Орландо загинули 50 осіб, а ще 53 постраждали. Зазначається, що напад в нічному клубі Флориди стало самим "масовим смертоносним розстрілом" в історії США. Це подія затмло різанину в Технічному університеті Вірджинії 2007 року, де загинуло 32 людини.

Стрілянина в Орландо: подробиці трагедії

Фото: в результаті 50 людей загинули, 53 постраждали (Reuters)

Стрілянина в Орландо: подробиці трагедії

Фото: нападени стало самим "масовим смертоносним розстрілом" в історії США (Reuters)

ИГИЛ взяло відповідальність за стрілянину у Флориді

Відповідальність за атаку на нічний клуб у Орландо взяло на себе ИГИЛ. Крім того, відповідно до джерел телеканалу NBC News, за кілька хвилин до атаки Омар Матін подзвонив в службу 911 і присягнув на вірність вождеві ісламістів. Зазначимо також, що раніше в ФБР розглядали можливість причетності нападника до бойовиків ИГИЛ.

Стрілянина в Орландо: подробиці трагедії

Фото: відповідальність за атаку взяло на себе ИГИЛ (Reuters)

Обама назвав атаку у Флориді актом ненависті

Президент США Барак Обама заявив про те, що стрілянина в Орландо є жахливим "актом ненависті".

"Напад на будь-якого американця є нападом на всіх нас", - сказав Обама.

Крім того, він підкреслив, що американці не повинні піддаватися страху з-за того, що сталося. Також, за його словами, ФБР розслідує факт стрілянини як теракт.

Стрілянина в Орландо: подробиці трагедії

Фото: ФБР розслідує факт стрілянини в Орландо як теракт (Reuters)

Facebook вперше використала функцію "Перевірка безпеки"

Засновник Facebook Марк Цукерберг повідомив про те, що після стрілянини в Орландо соцмережа вперше використала в США функцію "Перевірка безпеки".

"Я був глибоко засмучений почути про стрілянину в Орландо. Мої думки і молитви з жертвами, їх сім'ями та ЛГБТ-спільнотою", - написав Цукерберг.

Вбивця з Орландо не пов'язаний c екстремістськими угрупованнями

Президент США Барак Обама заявив про те, що у слідства немає підстав вважати, що Омар Матін якимось чином пов'язаний з екстремістськими угрупованнями. У той же час він додав, що на нападника впливала інформація екстремістської спрямованості, яка має місце в інтернеті. Також Обама зазначив, що Омар придбав зброю легально, і розкритикував діючі закони в США, які регулюють його поширення.