ua en ru

Країни, що підписали договір про ЗВТ з СНД, в квітні 2012 р. почнуть переговори про зниження експортних мит, - виконком СНД

Країни, що підписали договір про ЗВТ з СНД, в квітні 2012 р. почнуть переговори про зниження експортних мит. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант" заявив директор економічного департаменту виконкому СНД Андрій Кушніренко.
"Кількість вилучень у режимі вільної торгівлі з імпорту хоча і раніше була невеликою, зараз взагалі дуже мала - три товару. Проте сторони домовилися, що до 1 січня 2015 року і ці вилучення зникнуть. Третій момент. У договорах 1992-1994 років найчастіше нічого не було сказано про експортні мита. В результаті їх кількість стала зростати, і виникли взаємні претензії. Тепер же в договорі сказано, що експортні мита можуть використовуватися, але тільки ті, які перераховані в додатку до договору. І список їх може тільки зменшуватися, а рівень мита може тільки знижуватися. Через шість місяців після підписання договору сторони приступлять до таких переговорів, як, коли і в якому обсязі ці мита знижувати і зменшувати", - сказав Кушніренко.

За його словами, з самого початку договір замислювався як сучасний документ і документ на перспективу. Його готувала приблизно та ж команда, що і вела переговори з приєднання РФ до СОТ. "Вони взяли найкраще, що є у світовій торговій практиці за договорами такого роду. Переговори були непрості, але в підсумку в підписаному договорі є ряд важливих моментів і для інтеграції, і для розвитку торгівлі в рамках СНД. У ньому всі положення приведені у відповідність нормам СОТ. В ньому виведено на білий світ ті питання, які раніше ніде не були відображені. Наприклад , відомо, що технічні заходи використовуються, на жаль, для обмеження торгівлі, хоча вони повинні використовуватися тільки для безпеки обладнання і здоров'я людей. Відомо, що санітарні та ветеринарні норми іноді використовуються для регулювання торгівлі, хоча вони повинні використовуватися для охорони нашого здоров'я. Відомо , що ряд держав використовують субсидії для виробництва товарів або послуг, ставлячи тим самим свої товари та послуги в більш сприятливі умови. Ці питання в договорі чітко зафіксовані, і сторони домовилися про цивілізовані норми поведінки. Це дуже важливо", - сказав Кушніренко і додав, що ще одним суттєвим моментом є те, що в договорі закладений механізм вирішення суперечок. "Всім відомі дискусії з газових питань. Конфлікти починаються на рівні компаній, потім все доходить до переговорів прем'єрів і президентів. І якщо вони домовляються - добре. Якщо ні, то суперечки можуть тривати десятиліттями. Зараз Росія і Україна отримали можливість вирішувати свої суперечки в СОТ. Але ще далеко не всі з 11 країн СНД мають такі можливості. У нашому договорі передбачено створення незалежної комісії експертів, рішення якої будуть обов'язковими. А якщо одна сторона їх не виконує, то інша сторона спору отримує легітимне право ввести штрафні санкції або відкликати раніше зроблені поступки. Схожий механізм діє і в рамках СОТ. Для СНД це дуже великий і принциповий крок", - зазначив директор економічного департаменту виконкому СНД .

Крім того, відповідаючи питання щодо кількості країн, які підписали договір, Кушніренко виразив надію про приєднання в перспективі Азербайджану, Туркменії, Узбекистану.
"Вісім. Не підписали Азербайджан, Туркменія, Узбекистан. Причому не варто скидати з рахунків можливість приєднання у перспективі будь-якої з цих країн. Скажімо, наші узбецькі колеги виходять з того, що новий договір не повинен бути гіршим умов існуючих двосторонніх угод. У той же час ряд умов двосторонніх договорів у реальному житті не дотримувався. І якщо закласти існуючі сьогодні реальні умови торгівлі, скажімо експортні мита, у договір, то формально це буде погіршенням. Адже в двосторонніх документах таких експортних мит передбачено не було. Але є підстави вважати, що рішення цього питання може бути знайдено в майбутньому", - зазначив Кушніренко.

Нагадаємо, прем'єр-міністри країн-членів СНД підписали 18 жовтня в ході засідання глав урядів СНД у Санкт-Петербурзі угоду про створення зони вільної торгівлі.