ua en ru

Країни G7 пригрозили Білорусі новими санкціями через арешт Протасевича

Країни G7 пригрозили Білорусі новими санкціями через арешт Протасевича Фото: Роман Протасевич, засновник Telegram-каналу Nexta (twitter.com Berkut314)

Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Британія та США, які входять до G7, а також глава європейської дипломатії Жозеп Боррель відреагували на затримання засновника Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича в Білорусі. Вони пригрозили режиму Олександра Лукашенка новими санкціями.

Про це йдеться у заяві G7 на сайті британського уряду.

"Найрішучішим чином засуджуємо безпрецедентні дії білоруської влади щодо арешту незалежного журналіста Романа Протасевича і його супутниці Софії Сапеги після примусової посадки рейсу FR4978 в Мінську 23 травня", - заявили в G7.

Як наголосили в G7, дії білоруського режиму поставили під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу рейсу Ryanair, а також були серйозним нападом на правила, які регулюють цивільну авіацію.

"Ми закликаємо Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) терміново вирішити цю проблему для дотримання правил та стандартів ІКАО", - йдеться у заяві.

Вчинок режиму Лукашенка, як кажуть країни G7, також являє собою серйозну атаку на свободу ЗМІ, тому "Велика сімка" вимагає негайного звільнення Протасевича та Сапеги.

"Ми будемо нарощувати наші зусилля, в тому числі шляхом введення додаткових санкцій, якщо це буде необхідно, для підвищення відповідальності за дії білоруського режиму", - зазначили в G7.