ua en ru

Країни Євросоюзу схвалили підписання угоди про вільну торгівлю з Південною Кореєю

Країни Європейського союзу за підсумками засідання міністрів закордонних справ в Брюсселі схвалили набуття чинності угоди про вільну торгівлю з Південною Кореєю з 1 липня 2011 р. Про це повідомив сьогодні глава МЗС Бельгії, що прийняла ротаційне головування в ЄС, Стівен Ванакере, повідомляє РБК. Раніше схвалити підписання даної угоди країнам єдиної Європи не дозволяла позиція Італії, яка побоювалася негативного впливу пакту на ослаблену автомобільну промисловість країни, передає Associated Press.
За словами С.Ванакере, досягнення даної угоди стало можливим після низки напружених переговорів. Як зазначив міністр, воно є "дуже великим кроком вперед" і забезпечить процвітання як економіці ЄС, так і економіці Південної Кореї. Тепер дана угода, формальне підписання якої намічене на 6 жовтня 2010 р., повинно бути ратифіковано Європейським парламентом.
Нагадаємо, в 2009 р. ЄС і Південна Корея досягли попередньої угоди про вільну торгівлю. Вона передбачає, зокрема, скасування всіх торгових обмежень і тарифів. Раніше очікувалося, що угода набуде чинності в другій половині 2010 р. Переговори про укладення угоди тривали декілька років. Причиною цієї тривалості сталі розбіжності з питання автомобільного сектора.