ua en ru

Країни Балтії просять Захід більш серйозно ставиться до загрози з боку Росії

Країни Балтії просять Захід більш серйозно ставиться до загрози з боку Росії Фото: зустріч міністрів закордонних дет Прибалтики у Вашингтоні (Twitter)

Спільноти демократичних націй піддається "гібридному" нападу

Міністри закордонних справ країн Прибалтики, троє озброєних прихильників на східному фланзі НАТО, відвідали Вашингтон в понеділок, щоб закликати західних лідерів відмовитися від наївного підходу до погроз з боку Росії. Про це, як повідомляє AFP, міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер, його латвійський колега Едгарс Ринкевич і глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс заявили в понеділок, 5 березня, за підсумками спільної зустрічі з держсекретарем США Рексом Тиллерсоном у Вашингтоні.

Зокрема, міністри поділилися своїми побоюваннями що до "гібридної" загрози Росії Заходу.

"В останні три-чотири роки ми бачимо, як піддається "гібридному" нападу співтовариство демократичних націй", - зазначив Ринкевич.

"Сама основа наших демократичних інститутів" підривається, шляхом поширення фейкових новин в соцмережах, а також за допомогою фінансових вливань", - попередив міністр, відзначивши необхідність згуртуватися і протистояти цим тенденціям єдиним фронтом.

На думку глави МЗС Латвії, мова йде про "безпрецедентне" загрозу, аналогів якої не було з 1930-40-х років, коли балтійські країни потрапили під контроль спочатку нацистської Німеччини, а пізніше - Радянського Союзу. Співрозмовники Тіллерсона закликали Вашингтон відмовитися від наївного підходу до існуючої проблеми, а також подякували адміністрації Дональда Трампа за підтримку НАТО.

У середині лютого держсекретар США відкинув припущення, що Білий дім не хоче карати Володимира Путіна з-за тісної дружби самого глави американського зовнішньополітичного відомства з президентом РФ. Тіллерсон заявив, що Вашингтон розглядає можливість внесення нових імен росіян в санкційний список.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, прем'єр-міністри балтійських країн висловилися за подальше посилена присутність військ Північноатлантичного альянсу (НАТО) на території Латвії, Литви та Естонії.