ua en ru

Країни Балтії відключаться від російських електромереж

Країни Балтії відключаться від російських електромереж Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Дорожня карта була підписана 20 червня перед самітом Євросоюзу в Брюсселі

У четвер, 20 червня, прем'єр-міністри Латвії, Литви, Естонії та Польщі разом з представниками Єврокомісії прийняли рішення про відключення країн Балтії від електромереж Росії. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-реліз Єврокомісії.

Як повідомляється, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та віце-президент Марош Шефчович разом очільниками урядів балтійських країн та Польщі перед самітом у Брюсселі підписав дорожню карту для забезпечення синхронізації електромереж країн Балтії з континентальною європейською мережею.

"Комісія завжди була прихильницею повної інтеграції мереж країн Балтії з мережею Європи і ми робимо все можливе для сприяння рішучого прогресу в синхронізації і працюємо над впровадженням стратегічної енергетичної інфраструктури регіону Балтійського моря", - заявив Юнкер.

Відповідно з дорожньою картою, синхронізація буде реалізована не пізніше 2025 року. Також Єврокомісія проведе переговори з Росією та Білоруссю для забезпечення безпроблемного відключення.

Нагадаємо, у 2017 році Естонія, Латвія та Литва заявили про намір підключити свої енергомережі до мережі Європейського Союзу через Польщу. Таким чином країни Балтії сподіваються зменшити енергетичну залежність від Росії.

Відключення від російської мережі планувалося на 2025 рік, але було відкладене через дискусії щодо точки підключення до європейської мережі - у Польщі чи Фінляндії. Зрештою, підключення через Польщу було визнане більш доцільним економічно.