ua en ru

ЄЦБ закликає країни єврозони прискорити реформи

Ряду великих країн єврозони слід прискорити темп реформ, від яких залежить поліпшення самопочуття економіки всього валютного союзу. Про це заявив член правління Європейського центрального банку (ЄЦБ) Ів Мерш.

Ряду великих країн єврозони слід прискорити темп реформ, від яких залежить поліпшення самопочуття економіки всього валютного союзу. Про це заявив член правління Європейського центрального банку (ЄЦБ) Ів Мерш (на фото), передає телеканал "Росія 24".

Мерш зазначив, що ще занадто рано говорити про завершення кризи, говорячи про недостатні обсяги інвестицій в реальний сектор економіки.

Значного прогресу вдалося досягти в поліпшенні економічної ситуації в єврозоні, однак поки ще зберігаються проблеми, що вимагають рішення. Разом з тим, стан фінансового ринку свідчить про те, що інвестори довіряють реформам, розпочатим на європейському та національному рівнях, вважає Мерш.

"Про зростання довіри свідчить істотний приплив капіталу, який ми спостерігали за останні місяці", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше головний економіст банку Петер Прат заявив, що для стимулювання економічного зростання єврозони ЄЦБ може понизити ставку по депозитах до негативного значення.

Більш того, він не виключає того, що регулятор зважиться на запуск програми покупки активів, щоб понизити вартість позикових коштів для приватного сектору. Проте, він також підкреслив, що на даний момент економіка єврозони не потребує додаткового стимулювання.

Зазначимо, зростання економіки єврозони в III кварталі 2013 р. сповільнилося, хоча це очікувалося аналітиками. Внутрішній валовий продукт єврозони в III кварталі виріс на 0,1% в квартальному виразі, свідчать дані Статистичного управління Євросоюзу. У річному виразі показник впав на 0,4%.

Аналітики, опитані Blооmberg, прогнозували зростання в квартальному виразі на 0,3% і зниження показника на 0,3% в річному. Нагадаємо, що за підсумками II кварталу економіка регіону вийшла з рецесії, яка тривала шість кварталів підряд.