ua en ru

Країнам єврозони краще не скорочувати витрати, а збільшувати їх для підвищення внутрішнього попиту, - експерт

Країнам єврозони, які загрузли в борговій кризі, краще не скорочувати витрати, а збільшувати їх для підвищення внутрішнього попиту, вважає лауреат Нобелівської премії з економіки 2007 р. Ерік Маскін.

За його словами, вибір між суворою економією і зростанням - це помилковий вибір. Особливо це стосується політичного курсу, який переслідується протягом останнього року, за значного зменшення державних витрат у багатьох країнах Європи.

"Економіка Європи перебуває в депресії. Так можна сказати про економіки багатьох європейських країн: Іспанії, Італії, Португалії. І основна причина цієї депресії в недостатньому попиті, який не дозволяє використовувати всі трудові ресурси. Всі ці країни страждають від високого рівня безробіття. Але, якщо ви скоротите державні витрати, то ви ще більше знизити попит і збільшите рівень безробіття, і будете ще більше заганяти економіку в депресію. Таким чином, це абсолютно помилкова міра - введення такої економії в період депресії. Але вам можна було б зробити наступне - замість скорочення державних витрат, залишити їх на колишньому рівні або навіть збільшити їх. Ви можете запитати: як це можна ще збільшити витрати якраз тоді, коли ці країни мають борги? Відповідь така: можна збільшити податки, але не для людей, які знаходяться на самій нижній ступені розподілу доходів, а для тих, хто досить багатий. Іншими словами, ви можете так фінансувати додаткові державні витрати, піднявши податки для заможних людей. Роблячи так, ви не будете збільшувати борг, а будете збільшувати витрати, і у людей знову з'явиться робота", - упевнений Маскін.

Він відзначає, що Греція зараз стоїть на роздоріжжі, з якого складно знайти вихід. "Зараз Греція стоїть перед таким вибором, де у них немає нормального варіанти. Тому, що якщо вони залишаться в єврозоні, то при нинішньому стані речей, їм необхідно погасити руйнівний борг. А це унеможливлює будь-яке зростання економіки Греції. З іншого боку, якщо вони оголосять себе неплатоспроможними і вийдуть з єврозони, їх чекає велика невизначеність", - зазначив експерт, при цьому додавши, що Європа повинна допомогти Греції реструктурувати борги.

Нагадаємо, доля Греції вирішиться після парламентських виборів 17 червня, на яких громадяни країни будуть обирати подальший курс - залишатися в єврозоні або оголошувати себе банкрутом.