ua en ru

Столтенберг вважає безглуздою політичну ізоляцію РФ

Столтенберг вважає безглуздою політичну ізоляцію РФ Фото: Йенс Столтенберг

Росія залишається постійним членом Ради Безпеки ООН і завжди буде грати в ООН важливу роль

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг переконаний, що в політичній ізоляції Російської Федерації сенсу немає, оскільки Росія залишається ключовим гравцем в ООН. Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Дагбладет", повідомляє ТАСС.

"Стратегічного партнерства між НАТО і Росією, яке нам здебільшого вдалося вибудувати після холодної війни, більше немає... При цьому немає і повернення до ситуації холодної війни... Росія залишається постійним членом Ради Безпеки ООН і завжди буде грати в ООН важливу роль. Таким чином, в ізоляції Росії сенсу немає", - сказав він.

Разом з тим, як повідомляється, Столтенберг переконаний, що ситуація в Україні продовжує відігравати визначальну роль у відносинах між Заходом і РФ.

Також наголошується, що глава альянсу відмовився відповідати на запитання журналістів про те, "чи слід побоюватися російської агресії" в Україні, заявивши, що НАТО "зараз зосереджує увагу на позитивних аспектах ситуації".

"Режим припинення вогню в цілому продовжує дотримуватися... робляться нові спроби повноцінного втілення в життя Мінських угод. Тим не менш, невизначеність зберігається, так що перед нами ще довгий шлях", - сказав він.

Також Столтенберг акцентував на важливості вирішення конфлікту в Сирії.

"Ситуація в Сирії вкрай складна і поки рано говорити про те, в чому полягають наміри Росії. Я закликаю РФ до того, щоб використовувати свою присутність в позитивному ключі і вітаю майбутні переговори між лідерами Росії та США, на яких обговорюватиметься сирійське питання", - заявив він.

Також глава альянсу підкреслив, що РФ і США повинні обговорити можливості для "конструктивної співпраці" і обговорити заходи, які необхідні, щоб уникнути "зростання напруженості або небезпечних ситуацій у зв'язку з посиленням російської присутності" на території Сирії.

"Якщо Росія має намір підтримувати (президента САР Башара) Асада, то це не можна вважати конструктивним рішенням. Якщо ж РФ має намір приєднатися до боротьби міжнародної коаліції з терористичним угрупуванням "Ісламська держава", то це може виявитися конструктивним внеском з її боку", - сказав він .

Нагадаємо, сьогодні з Нью-Йорку відбудеться зустріч Путіна і Обами, на якій глави двох країн обговорять конфлікт в Сирії.