ua en ru

Столтенберг вибачився перед Туреччиною за інцидент на військових навчаннях

Столтенберг вибачився перед Туреччиною за інцидент на військових навчаннях Фото: Єнс Столтенберг (nato.int)

Ердоган відкликав турецьких військових із навчань Альянсу Trident Javelin у Норвегії

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вибачився перед президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом після того, як Ердоган відкликав турецьких військових із навчань Альянсу Trident Javelin у Норвегії. Турецький президент обурився, що його та засновника Туреччини Мустафу Кемаля Ататюрка назвали "ворогами" НАТО, передає DW.

"Я перепрошую за правопорушення, яке відбулося. Інциденти були результатами дій окремої особи та не відображають поглядів НАТО. Туреччина - цінна союзниця НАТО, яка робить важливі внески у гарантування спільної безпеки", - запевнив Столтенберг.

За його словами, особа, відповідальна за інцидент, не працює в НАТО, адже йдеться про підрядника, якого найняла Норвегія. Генсек також додав, що Альянс контактував із цього питання з владою Норвегії та що рішення щодо притягнення винного до дисциплінарної відповідальності ухвалюватимуть в Осло.

При цьому, як зазначається, в НАТО не пояснили подробиць інциденту. Натомість турецькі державні ЗМІ повідомили, що в сценарії військових навчань з'явилося зображення Ататюрка в якості ворога Альянсу. Окрім того, в комп'ютерній системі створили сторінку від імені Ердогана, якого зобразили колаборантом із "лідером ворожої держави". Нині технік, який припустився помилки, теж вибачився.

Як відомо, образа пам'яті Мустафи Кемаля Ататюрка вважається в Туреччині кримінальним злочином, який карається позбавленням волі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив США у фінансуванні бойовиків терористичної організації "Ісламська держава" в Сирії.