ua en ru

Вартість біометричного паспорта в Україні - одна з найнижчих у Європі, - ПК "Україна"

Вартість біометричного паспорта в Україні на поточний час є однією з найнижчих в Європі. Про це повідомили в прес-службі державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна".

У прес-службі відзначили, що зниження вартості біометричного паспорта в подальшому може призвести до неприпустимого погіршення рівнів захисту.

"Біометричний паспорт виробництва поліграфкомбінату "Україна" коштує 261 грн (або 13,95 євро за офіційним курсом 18,7 грн/євро). Якщо відмовитися від одного-двох рівнів захисту, бланк стане ще дешевше, але навряд чи європейські експерти сприймуть таку економію з натхненням", - підкреслили в ПК "Україна".

На комбінаті нагадали, що кілька років тому МЗС України провів процедуру закупівлі біометричного паспорта у одного постачальника, і тоді консорціум "ЄДАПС" запропонував державі бланк згаданого документа за 330 грн, що відповідало 31,25 євро за курсом 10,56 грн/євро. "При цьому документ мав набагато менше ступенів захисту, ніж нинішній паспорт", - додали в прес-службі.

Згідно з офіційними джерелами, на які посилається ПК "Україна", жителю Грузії паспорт коштує 44 євро, Австрії - 76 євро, Вірменії - 119 євро, Великобританії - 88 євро, Італії - 44,6 євро, Литви - 48 євро, Польщі - 33,6 євро.

"При оформленні біометричного паспорта в Госмигранслужбе українець - з усіма зборами і платежами - повинен заплатити 518 грн (27,7 євро за курсом 18,7 грн/євро)", - нагадали в ПК "Україна".

Коментуючи інформацію, яка з'явилася у ряді ЗМІ, про те, що в Молдові вартість паспорта нібито складає всього 7 євро, в прес-службі представили посилання на сайт реєстратора даної країни, згідно з яким для отримання закордонного паспорта громадянину Молдови необхідно заплатити 700 лей (або 37 євро).

"Тому всі розмови деяких "аналітиків" щодо вартості молдавського паспорта в 7 євро - це з області некомпетентності", - стверджують в ПК "Україна".
Нагадаємо, 12 січня повідомлялося, що поліграфкомбінат "Україна" вже приступив до виробництва біометричних паспортів.