ua en ru

Степанов закликав до створення принципово нової системи охорони здоров'я

Степанов закликав до створення принципово нової системи охорони здоров'я Фото: Максим Степанов (facebook.comStepanovMV)

Голова Одеської ОДА прокоментував впровадження медреформи на регіональному рівні

В Україні потрібно створити нову систему охорони здоров'я в ході реалізації медичної реформи. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив голова Одеської обласної державної адміністрації (ОДА) Максим Степанов, коментуючи впровадження медреформи на регіональному рівні.

Зокрема, Степанов акцентував на необхідності залучити приватні інвестиції в технічне переоснащення лікарень.

"Крім приватних клінік, яких може бути будь-яка кількість, ми можемо залучати приватний бізнес в ту частину медичної інфраструктури, яка вимагає обов'язкового технічного переоснащення та оновлення. Якщо розраховувати лише на державні кошти, то процес переоснащення всіх лікарень у нас займе десятиліття. А людям здоров'я потрібно тут і зараз. Дороге медичне обладнання може купити бізнес, а ми як держава будемо купувати відповідну медичну послугу для лікування наших громадян. Звісно, проводячи прозорі конкурси. В Одесі та Одеській області дуже високий рівень онкозахворювань", - зазначив він.

Степанов підкреслив, що одним із способів лікування є променева терапія, а сучасне обладнання для променевої терапії (лінійні прискорювачі), за даними голови ОДА, коштує до 5 млн доларів.

"Нам для області необхідно мінімум два комплекти такого обладнання — тобто 10 млн дол. Це величезна, просто непідйомна сума для бюджету в сьогоднішніх реаліях. Я вважаю, що такі форми взаємодії з приватним бізнесом також повинні бути прописані в реформі", - розповів Степанов.

Як відомо, 24 жовтня Степанов заявив про намір реалізувати в регіоні різні елементи медреформи, не чекаючи остаточного ухвалення всього пакету відповідного законодавства. Зокрема, в експериментальному порядку в Окнянському районі Одеської області впроваджується реформа сільської медицини, що передбачає передачу за допомогою мережі Інтернет інформації про стан пацієнтів з віддалених сіл в районні, обласні та спеціалізовані лікарні, а також створення електронних медичних карток пацієнтів.