ua en ru

Ставки транспортування російського зерна з Азово-Чорноморського регіону у вересні 2011 р. знизилися на 30%, - УАК

Станом на кінець вересня ставки фрахту зернових з Азово-Чорноморського регіону знизилися на 30%. Про це повідомляє прес-служба "УкрАгроКонсалт".
Крім того, за останні 2 місяці експортні ціни на російську пшеницю знизилися на 10-15% залежно від класу.
На думку експертів "УкрАгроКонсалт", найбільш яскраво зростання конкурентоспроможності російського зерна демонструють обсяги закупівель пшениці на тендерах, що проводяться державною закупівельною організацією Єгипту, найбільшого світового імпортера пшениці. Станом на кінець вересня, обсяг закупівель Єгиптом на тендерах складається з 85% російської пшениці, що в кількісному вираженні становить 2,34 млн тонн. За підсумками 2009/10 року обсяг закупівель російської пшениці Єгиптом склав близько 1,8 млн тонн, що в процентному співвідношенні становить 53%.
У результаті обсяги відвантажень російського зерна на експорт через порти з початку сезону 2011/12 року стали історично рекордними. За період з липня по вересень 2011 р. обсяги експортних відвантажень зерна з Росії через порти становлять, за попередніми оцінками, близько 9 млн тонн. Це в 2,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року, і на 42% більше, ніж за аналогічний період сезону 2008/09 року, коли з Росії було експортовано рекордний обсяг зерна в 22,43 млн тонн.