ua en ru

Стабілізувати енергосектор України можна лише дотримуючись фінансової дисципліни, - експерт СБ.

Для стабілізації ситуації на енергоринку Україні потрібно добитися дотримання фінансової дисципліни в енергетичному секторі, а рівень і структура цін мають бути достатніми для залучення коштів для нових інвестицій, заявив директор департаменту Світовогоо банку з стійкого розвитку в регіоні Європи і Центральній Азії Пітер Томсон, пише «Дзеркало тижня».

«Невідкладні потреби енергосектору в інвестиціях складають близько 3,5 млрд дол. на рік - близько 3% ВВП. З них 1 млрд дол. - для газотранспортної системи, 0,5 млрд дол. - на відновлення централізованого опалювання районів, 1 млрд дол. - енергетичному сектору для модернізації існуючих активів і заміни старіючого основного капіталу, 1 млрд дол. - для інвестицій в підвищення енергоефективності», - заявив банкир.

Разом з тим, експерт відзначив, що штучно занижені ціни на енергоносії підривають фінансову стійкість системи, надійність надання послуг, а також фінансування найбільш важливих об'єктів.

«Наприклад, якщо тарифи не будуть збільшені, то в нинішньому році тільки в секторі природного газу фінансування дефіциту може перевищити 5,3% ВВП. І це не враховуючи відшкодування витрат на інвестиції в геологорозвиток і видобуток, газопостачання і розподіл. У секторах теплопостачання і електроенергетики тарифи так само не є такими, що повністю окупаються», - відзначив банкир.

«Таким чином, як важливий перший крок Україні потрібно добитися дотримання фінансової дисципліни в енергетичному секторі, який повинен стати життєздатним. Рівень і структура цін мають бути такими, щоб привернути кошти для нових інвестицій», - вважає П.Томсон.