ua en ru

Стабілізація цін на молоко в червні сприяє підвищенню інвестиційної привабливості галузі, - експерт

За даними учасників молочного ринку, починаючи з початку червня 2011 р. в Україні спостерігається стабілізація і певне зростання закупівельних цін на молоко. Причиною цьому послужило відчутне зниження виробництва молока в поєднанні зі зростанням попиту з боку молокопереробних підприємств, повідомили в Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Якщо ще за підсумками травня 2011 відповідно до даних Держкомстату спостерігалося традиційне для літнього сезону зниження закупівельних цін на молоко на 4%, то вже з початку червня ціни на молоко, як від сільгосппідприємств, так і від господарств населення припинили тенденцію до зниження.

"Так, на сьогодні, ціна за молоко вищого гатунку та екстра від сільгосппідприємств подекуди вже перевищує 3,50 грн/кг", - заявила Інна Ільєнко, експерт аграрних ринків УКАБ.

"Правда варто відзначити, що нинішній сезон для виробників молока виявився не простим - недостатня кількість опадів, труднощі у заготівлі грубих кормів, деяке зниження надоїв пов'язане зі спекою і гіршою якістю зеленого корму - були одними з факторів, що призвели до зниження виробництва молока в сільгосппідприємствах на 1,2% за перші 5 місяців порівняно з відповідним періодом минулого року", - повідомила експерт.

Крім того, варто зазначити, що в 2010 р. у відповідному періоді спостерігалося зростання виробництва молока в сільгосппідприємствах майже на 1% порівняно з 2009 р. До того ж по господарствах населення в поточному році також продовжується зниження виробництва молока, зокрема на 2,4% порівняно з відповідним періодом року 2010.

Зазначимо, що для господарств з високою ефективністю господарювання стабілізація закупівельних цін сприяє підвищенню прибутковості бізнесу і відновлення його інвестиційної привабливості.