ua en ru

Стабілізаційний механізм єврозони отримає банківську ліцензію, - Монті

Стабілізаційний механізм єврозони (ESM) отримає банківську ліцензію. Таким чином, він зможе обмінювати облігації, які викуповує, на кошти Європейського центрального банку (ЄЦБ) і підтримувати країни єврозони без залучення додаткових державних фінансів, повідомив прем'єр-міністр Італії Маріо Монті на прес-конференції в Фінляндії, передає Reuters.

"Я думаю, це допоможе розрядити обстановку в єврозоні. ESM повинен отримати банківську ліцензію", - сказав він.

Між тим, німецька сторона категорично заперечує ідею наділення ESM функціями банку. Зазначимо, що позиція Німеччини багато в чому визначає і фінансовий ринок, який продовжує чекати чітких сигналів від європейських політиків про те, що їм вдалося схилити ФРН - "локомотив" європейської економіки - до більш активних дій, спрямованих на боротьбу із борговою кризою. Це, у свою чергу, може сприяти тому, що ЄЦБ оголосить про додаткові заходи щодо стимулювання економіки вже на найближчому засіданні.

Нагадаємо, фінансові ринки очікують від ЄЦБ будь-яких дій по виходу зони євро з кризи після того, як на минулому тижні глава ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що банк готовий до будь-яких дій в рамках його повноважень для порятунку євро. Найближче засідання ЄЦБ відбудеться 2 серпня 2012 р.