ua en ru

США мають намір почати кампанію за введення нових санкцій проти Ірану.

США мають намір в січні 2010 р. почати кампанію за введення нових міжнародних санкцій відносно Ірану, заявили телеканалу Fox News високопоставлені співробітники Білого дому. Раніше Вашингтон фактично пред'явив Тегерану ультиматум - прийняти пропозиції "шістки" міжнародних посередників до 31 грудня 2009 р. або піддатися новим каральним заходам, нагадує телеканал.

Один з високопоставлених співрозмовників Fox News відзначив, що в Білому домі присутній високий ступінь упевненості в тому, що Росія підтримає жорстку стратегію відносно Ірану, після того, як дипломатичні зусилля цієї осені не привели до конкретних результатів.

У вересні ц.р. стало відомо про будівництво в Ірані другого заводу по збагаченню урану. Після цього "шістка" світових держав провела черговий раунд переговорів з Ісламською Республікою, в ході якого іранські представники дали попередню згоду на обмін більшої частини запасів низькозбагаченого урану, виробленого країною, на ядерне паливо для тегеранського дослідницького реактора. Ця операція дозволила б скоротити можливості Ірану по створенню ядерної бомби. Проте в листопаді ц.р. Іран фактично відмовився від пропозицій міжнародного співтовариства, а пізніше оголосив про намір побудувати ще десять заводів по збагаченню урану.