ua en ru

США заблокували резолюцію РБ ООН, що засуджує Ізраїль

В ході голосування членів Ради безпеки ООН щодо резолюції, що засуджує Ізраїль за військові дії в секторі Гази, американська делегація скористалася своїм правом вето і блокувала її прийняття. За словами прес-секретаря місії США в ООН Ерлін Пелтон, документ відкинутий, оскільки в ньому "не зазначена першопричина ескалації конфлікту - ракетний обстріл території Ізраїлю", повідомляє Reuters.

"Ми чітко дали зрозуміти, що продовжимо проводити оцінку дій Ради безпеки на предмет їх відповідності поточній політиці, спрямованій на зниження напруженості і забезпечення гарантій припинення ракетного обстрілу ізраїльських поселень", - підкреслила Пелтон. "Враховуючи, що запропонований варіант резолюції не відповідає вимогам щодо негайного припинення вогню з боку сектора Гази, вона не може бути прийнята", - додала американський дипломат.

До голосування експерти висловлювали думку, що проект документа, запропонованого російською делегацією, швидше за все, буде заблокований представниками США. Разом з тим, загальний стан справ у вирішенні багаторічного палестино-ізраїльського конфлікту в ООН оцінюють як тупіковий через непримиренні позиції кожної зі сторін.

14 листопада 2012 р. Ізраїль приступив до проведення операції "Хмарний стовп" проти бойовиків "Хамас" в секторі Газа. Представники уряду Ізраїлю стверджують, що удари по Газі були нанесені через регулярні ракетні обстріли, здійснювані з її території. Поки операція здійснюється військово-повітряними силами, проте ізраїльська армія вже завершила підготовку до наземного етапу.

За даними медиків, за минулий тиждень жертвами конфлікту з палестинського боку стали як мінімум 115 осіб, ще 800 були поранені. В Ізраїлі загинули три людини. Бойовики "Хамас" випустили по території Ізраїлю не менше 1,27 тис. ракет, більша частина яких була збита ізраїльською системою ПРО "Залізний купол".

Читайте також: "Хамас" заявляє, що домовився про перемир'я з Ізраїлем