ua en ru

США ввели нові санкції проти центробанку Ірану

Президент США Барак Обама розпорядився про введення нових санкцій проти Ірану, направлених, зокрема, проти центробанку Ісламської Республіки, передає Associated Press.

У листі конгресу глава Білого дому заявив, що введення додаткових санкцій виправдане через "шахрайські практики центробанку Ірану та інших банків країни", зокрема, приховування транзакцій, вказуючих на діяльність, заборонену санкціями США і ЄС, що представляє "неприйнятний ризик" для міжнародної фінансової системи.

Згідно з розпорядженням Обами, всі іранські держактиви на території США, зокрема ті, що належать центробанку, будуть заблоковані. Запропоновані заходи доповнять висунутий американським Президентом 1 січня 2012 р. оборонний законопроект, низка пунктів якого направлені проти банківської системи Ірану.

Згідно із законодавством, США припиняють всі операції з фінансовими інститутами і компаніями, які так чи інакше співробітничають з центробанком Ірану. Для цього президент наказав, щоб всі іноземні компанії, чиї акції торгуються на американських біржах, представили в Комісію з цінних паперів і бірж США документи, вказуючі на відсутність або наявність контактів з іранськими компаніями.

Нагадаємо, Іран заявив про готовність завдати удару по будь-якій території, яка буде використана для завдання удару по Ісламській Республіці.