ua en ru

США збираються реформувати національне патентне законодавство

Вперше за півстоліттям законодавці США підійшли до можливості проведення революційного оновлення національного патентного законодавства. Відтепер авторські права на винахід отримуватиме той, хто перший подав заявку, а не той, хто дійсно є автором. Як очікується, це дозволить збільшити кількість зареєстрованих патентів в США.

У вівторок сенат США 93 голосами "за" і 5 "проти" схвалив розгляд законопроекту патентної реформи. Підсумкове голосування повинне відбутися до кінця тижня, законопроект може бути негайно підписаний Президентом США Бараком Обамою. Ще в кінці червня він заявив, що "прямо зараз Конгрес може направити мені законопроект, який полегшить процес патентування нових продуктів і ідей, оскільки ми не можемо дозволити інноваторам з інших країн швидше відкривати новий бізнес і створювати нові робочі місця".

Новий законопроект передбачається можливість полегшення подачі патентних заявок з інших країн за рахунок гармонізації патентної системи з аналогічними системами в Європі і Японії. В той же час венчурний капіталіст Гарі Лоудер відзначає, що подібний захід може негативно відбитися на малому бізнесі, що володіє меншими ресурсами для патентного захисту.