ua en ru

США вважають підсумки саміту ЄС прогресом

США охарактеризували підсумки саміту Європейського Союзу, що завершився 9 грудня 2011 р. в Брюсселі, як "прогрес". Про це повідомив прес-секретар Білого дому Джим Карні, уточнивши, що європейським лідерам ще багато що належить зробити і не слід розслаблятися. "Зрештою, боргова криза в єврозоні - це європейська проблема, що вимагає європейського рішення", - відзначив Карні, не висловивши свою позицію щодо відмови Великобританії підписати нову фінансову угоду, умови якої стануть частиною національних законодавств держав-членів ЄС, передає Reuters.
За словами Карні, США виключають свою активнішу роль в підтримці ресурсами Міжнародного валютного фонду (МВФ) у відповідь на боргову кризу єврозони. "Американські платники податків не погодяться взяти на себе додаткові зобов'язання", - прокоментував Карні.
Нагадаємо, за підсумками саміту держави-члени ЄС домовилися про укладення нової фінансової угоди, умови якої стануть частиною національних законодавств. Договір підпишуть представники всіх 17 держав, що входять в єврозону, і ще 9 країн Євросоюзу, де в обігу знаходяться національні валюти. Таким чином, до договору приєднаються всі країни ЄС, окрім Великобританії.
Лідери Євросоюзу не змогли домовитися про проведення реформ у всіх 27 країнах ЄС. Каменем спотикання стало небажання Франції і Німеччини йти на поступки, яких зажадав британський прем'єр-міністр Девід Кемерон. Мова йде про створення нових фіскальних правил на національному рівні, при цьому всі кроки, що робляться, повинні привести до нормалізації ситуації усередині єврозони. Зокрема, керівництво країн має взяти на себе зобов'язання затверджувати тільки збалансовані бюджети. Уточнюється, що під визначення "збалансований" в даному випадку потрапляє бюджет з річним структурним дефіцитом не більше 0,5% від номінального ВВП. Разом з цим допускається, що країни з державним боргом менше 60% від ВВП можуть трохи перевищувати вказану відмітку.