ua en ru

США вирішили зберегти свої війська в Польщі і Прибалтиці в 2015 р

Війська США залишаться на території Польщі і Прибалтики в 2015 р. на тлі тривалої напруженості у відносинах з Росією.

Війська США залишаться на території Польщі і Прибалтики в 2015 р. на тлі тривалої напруженості у відносинах з Росією. Про це заявив командувач сухопутними силами США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес, повідомляє Reuters.

Ходжес заявив, що військовий контингент залишиться на території Польщі, Латвії, Литви та Естонії на стільки, на скільки це буде потрібно, щоб "стримати російську агресію і забезпечити безпеку наших союзників".

Контингент з декількох сотень солдатів армії США був спрямований у Польщу та країни Балтії навесні 2014 р., після приєднання Криму до Росії. Це було зроблено для того, щоб запевнити східноєвропейських союзників в тому, що НАТО надасть їм допомогу в разі загрози з боку Росії. Спочатку планувалося, що американські солдати пробудуть на території Польщі і прибалтійських держав до кінця 2014 р.

Зазначимо, після загострення кризи українського країни Балтії вказують своїм союзникам по НАТО на загрозу, яка, на їх думку, виходить від Росії. Так, за останні тижні Латвія неодноразово заявляла про порушення літаками ВПС РФ її повітряного простору, а також фіксувала російські кораблі в своїй винятковій економічній зоні.

При цьому днями генсек НАТО констатував зростання активності ВПС Росії по всій Європі.

У свою чергу в Росії заявили про загрозу військового протистояння з НАТО в країнах Балтії.

Нагадаємо, на початку листопада 2014 р. стало відомо про плани НАТО вже в 2015 р. створити елітний підрозділ для захисту від загрози з Росії.