ua en ru

США знову закликають Башара Асада скласти повноваження

Влада США висловили стурбованість черговий ескалацією конфлікту в Сирії і знову закликали президента країни Башара Асада скласти повноваження, передає Associated Press.

Згідно з офіційною заявою Білого Дому, режим Асада не викликає довіри і діє врозріз із запропонованим Лігою арабських держав (ЛАГ) протоколом про мирні ініціативи. За словами прес-секретаря Білого Дому Джея Карні, нові спалахи насильства на північному заході Сирії є грубим порушенням зобов'язань, взятих Дамаском при підписанні мирного плану ЛАГ.

"Ми закликаємо небагатьох прихильників Сирії попередити Дамаск, що якщо ініціатива ЛАД буде знову не реалізована цілком і повністю, міжнародне співтовариство буде змушене вжити додаткових заходів для чинення тиску на режим Асада, щоб зупинити репресії," - заявив Карні.

"Асад повинен розуміти, що за кожним його кроком спостерігає весь світ, і ні світова спільнота, ні сирійський народ не визнають легітимність його влади", - додав прес-секретар.

Нагадаємо, за даними опозиційного Асаду сирійського національної ради і різних правозахисних організацій, жертвами зіткнень, що спалахнули з новою силою з 19 грудня ц.р. на північному заході Сирії в провінціях Ідліб, Хомс, Хама і Дера, стали не менше 250 чоловік.

У зв'язку з посиленням кровопролиття сирійський національний рада звернулася до Ради безпеки ООН і ЛАД з проханням оголосити райони зіткнень армії і повстанців "охороняється зоною" і провести екстрену нараду для врегулювання конфлікту.
Варто зазначити, що в рамках протоколу по мирних ініціатив 22 грудня 2011р.до Сирії прибуде передова група спостерігачів ЛАГ, метою якої стане підготовка візиту і маршруту основної місії з 150 міжнародних спостерігачів.

З березня 2011р. в Сирії тривають масові заворушення та збройні виступи проти уряду країни. Протестувальники вимагають відставки Асада та проведення реформ. Влада пішла на ряд поступок опозиції, однак керівники опозиції під різними приводами відмовляються йти на зближення з владою і встановлення мирного діалогу. Раніше ЛАД призупинила членство Сирії та ввела в ставленні держави ряд економічних санкцій.

Крім того, до цих пір неясно точну кількість загиблих з кожної зі сторін, так як дані опозиції, яка повідомляє про 4 тис. убитих, неможливо перевірити. У свою чергу сірійські власті заявляють про те, що в деяких районах їм протистоять добре озброєні групи терористів, і саме тому доводиться використовувати армійські підрозділи.