ua en ru

США закликає Палестину не виносити на голосування в ООН питання про суверенітет

Адміністрація Президента Барака Обами почала нову дипломатичну компанію проти визнання в ООН Палестинської автономії (ПА), як незалежної та суверенної держави, передає "Сіньхуа" з посиланням на джерела в державному департаменті. Однак, за поширеною раніше в американських ЗМІ інформації, подібні зусилля можуть виявитися запізнілими і від того марними.
Ідею про визнання ПА в ООН, представники палестинської влади почали активно просувати в травні 2011 р. після підписання в Каїрі угоди про національне примирення і створення спільних органів влади.
Варто зазначити, що в 2010 р. Обама висловлював думку про можливість створення палестинської держави, але тільки після завершення процесу мирного врегулювання в регіоні. Використовуючи даний привід, а також тезу про те, що після отримання визнання від міжнародного співтовариства Ізраїлю буде значно складніше проводити будь-які операції на територіях Західного берега і Сектора Газа і як наслідок це спричинить зниження напруженості.
Однак, влітку 2011 р. Білий дім зробив нові спроби посадити сторони за стіл переговорів, які не поновлювалися з вересня минулого року. Ізраїльська сторона називає подібні заявки ПА абсолютно необґрунтованими і такими, що суперечать досягнутим домовленостям, так само як і резолюціям ООН.
Так чи інакше, процедура прийняття нового члена ООН повинна пройти через голосування в Раді Безпеки ООН і якщо заходів простих переговорів виявиться недостатньо, США можуть скористатися своїм правом вето постійного члена, що автоматично зніме всі претензії.