ua en ru

США закликали Росію допустити спостерігачів ОБСЄ контролювати "гумконвой" на Донбас

США закликали Росію допустити спостерігачів ОБСЄ контролювати "гумконвой" на Донбас Фото: ОБСЄ (УНІАН)

Місія ОБСЄ починає сумніватися в тому, що в так званих "конвоях" дійсно знаходиться гуманітарна допомога

Місії ОБСЄ знову не дали можливість побачити вміст машин так званого "гуманітарного конвою" за 3 квітня, який прийшов з Росії в Донбас. Про це заявила тимчасовий повірений у справах США в ОБСЄ Мішель Сайдерс, передає "Голос Америки".

"Допомогу треба доставляти за міжнародними стандартами, прозоро, з повагою до міжнародно визнаних кордонів України", - йдеться в заяві.

Наголошується, що через незгоду надати на огляд вміст машин, місія ОБСЄ починає сумніватися в тому, що в так званих "конвоях" дійсно знаходиться гуманітарна допомога.

"Якщо в цих конвоях дійсно гуманітарна допомога, чому Росія не хоче, щоб таку допомогу бачило міжнародне співтовариство?", - зазначила Сайдерс.

Сайдерс закликала у своїй заяві Росію "припинити ці неперевірені, незаконні автоколони які не поважають суверенітет України та порушують територіальну цілісність".

"Єдине, де страждають російськомовні українці - це там, де російські солдати і найманці роздмухують конфлікт", - наголошується в заяві.

США також повідомили, що керовані Росією сили продовжують завдавати значної шкоди цивільним Донбасу.

"У звіті спостережної місії ОБСЄ відзначається, що після виходу Росії з СЦКК в грудні минулого року, сповільнилися ремонти важливої інфраструктури. Односторонній вихід Росії погіршив ситуацію з нестачею води, перериваннями мобільного зв'язку та електроенергії", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, раніше Курт Волкер заявив, що єдиним небезпечним місцем в Україні є те, де знаходяться російські солдати.