ua en ru

США попередили владу Сирії про введення проти Дамаска жорстких економічних санкцій

США в середу попередили владу Сирії про можливе введення найближчим часом проти Дамаска жорстких економічних санкцій - у зв'язку із проведеною сирійським урядом кампанією насильства проти громадян, які потребують зміни режиму, повідомляє радіо "Свобода".

В ході засідання групи "друзів сирійського народу", яке проходить у Вашингтоні, міністр фінансів США Тімоті Гейтнер закликав країни світу посилити фінансовий тиск на режим Президента Башара Асада, щоб змусити його відмовитися від влади.

Гейтнер також підтримав пропозицію Ліги арабських держав про застосування щодо Сирії глави 7 статуту ООН ("Дії щодо загрози миру, порушень миру й актів агресії"), що передбачає вживання заходів з метою "підтримки або відновлення міжнародного миру і безпеки".

Нагадаємо, в середу представники сирійських опозиційних груп повідомили про загибель в країні 42 мирних жителів в результаті обстрілів і зіткнень.

У Сирії з березня 2011 р. триває протистояння влади і опозиції, яке загрожує перерости в повномасштабну громадянську війну. Сирійська опозиція вимагає відставки Президента країни Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів". З 12 квітня 2012 р. в Сирії діє режим перемир'я, проте в країні тривають окремі зіткнення і терористичні акти.