ua en ru

США допоможе Україні боротися з контрабандою ядерних матеріалів, - ДПС

США допоможе Україні боротися з контрабандою ядерних матеріалів, - ДПС Фото: США та Україна будуть разом протидіяти контрабанді ядерних матеріалів

Особливе значення співпраці обумовлено агресією РФ на території України

Сполучені Штати Америки та Україна обговорили співпрацю з метою зміцнення здатності протидіяти контрабанді ядерних матеріалів. Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України (ДПС).

"Учора в Києві відбулася одноденна зустріч посадових осіб урядів США і України, на якій обидві сторони обговорили прогрес виконання двосторонньої угоди про зміцнення спроможності України щодо запобігання, виявлення та реагування на випадки контрабанди ядерних та радіоактивних матеріалів", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що обговорення питань порядку денного відбулося за участі помічника заступника державного секретаря Державного департаменту США - керівника Програми Держдепу з питань нерозповсюдження Саймона Лімажа та першого заступника голови Державного прикордонної служби України Василя Серватюка.

"Обговорювався стан виконання обома сторонами положень Спільної плану дій з протидії контрабанді ядерних матеріалів, який уряду США і України підписали в січні 2006 року. План дій передбачає забезпечення захисту об'єктів, на яких розташовані ядерні та радіологічні матеріали, вдосконалення нормативно-правової бази, що регулює питання їх використання, зміцнення здатності захищати національний кордон України, та розвиток здатності компетентних органів України розслідувати випадки контрабанди ядерних матеріалів", - додали Держприкордонслужбі.

Українська делегація підкреслила, що особливе значення співробітництва в цій сфері обумовлено окупацією частини території України - Автономної Республіки Крим та агресії Російської Федерації на сході України.

Нагадаємо, співробітники Служби безпеки України (СБУ) перекрили контрабандний канал постачання в Росію товарів військового призначення. Товари доставлялися до Росії через територію ЛНР.