ua en ru

У США підрахували збиток від Brexit

У США підрахували збиток від Brexit Фото: Brexit

Згладити ефект може тристороння угода про вільну торгівлю

Вихід Великобританії з Євросоюзу (ЄС) завдасть британцям економічний збиток незалежно від того, до яких домовленостей в підсумку прийдуть Лондон і Брюссель. Про це йдеться в звіті "Після Brexit" американського центру RAND.

Так, згідно з дослідженням, для європейців і американців майже кожен можливий сценарій Brexit теж несе негативний ефект.

Експерти RAND змоделювали зміну шести основних економічних показників для Великобританії, США і ЄС до 2029 році - через десять років після планованого завершення переговорів щодо Brexit. Серед цих показників - прямі іноземні інвестиції, обсяг торгівлі, вплив торгівлі на ВВП, вплив Brexit на розмір економіки, ВВП на душу населення і темпи економічного зростання.

Згідно з проведеним дослідженням, "норвезький" варіант означає, що Британія залишиться в Європейській економічній зоні (EEA), тобто в єдиному ринку переміщення грошей, товарів, послуг і людей. Іншим буде "швейцарський" сценарій, за яким Лондон збереже доступ до EEA лише в ряді галузей на основі двосторонніх угод з Брюсселем. "Турецький" варіант передбачає лише участь у Митному союзі ЄС.

Проте жоден з цих "м'яких" сценаріїв, як наголошується в доповіді, британський уряд зараз серйозно не розглядає. Тому дослідження RAND вибудовано навколо п'яти "жорстких" сценаріїв Brexit, кожен з яких включає в себе вихід країни з Митного союзу і загальноєвропейського ринку. За сукупністю економічного ефекту їх можна ранжувати від максимально руйнівного до найбільш перспективного.

Зазначено, що негативний ефект для економіки буде трохи менш сильним, якщо Лондон і Вашингтон домовляться про підписання угоди про вільну торгівлю. Як відзначають експерти RAND, американський і британський уряди вже проявляли інтерес до подібної операції.

Повідомляється, що якщо Великобританія вирішить створювати зону вільної торгівлі все ж з Євросоюзом, а не США, самим британцям це буде вигідніше. До 2029 року, порівнюючи з "базовим сценарієм" без Brexit, британська економіка буде менше на 2,8%, торговельний оборот недорахується 26 млрд доларів, а прямі іноземні інвестиції будуть менше на 10 млрд. доларів.

Між тим кращим сценарієм аналітики називають такий, при якому угода про вільну торгівлю між Британією та ЄС доповнюється торговельною угодою з США. Так, за оцінкою експертів, економіки трьох країн виграють навіть у порівнянні з ситуацією, при якій королівство не виходить зі складу ЄС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей підтвердила інформацію про те, що рахунок виходу Британії з Європейського союзу (Brexit) буде складати від 35 до 39 млрд фунтів стерлінгів.