ua en ru

США можуть послабити санкції проти РФ

США можуть послабити санкції проти РФ Фото: санкції проти РФ (РБК-Україна)

Палата представників повинна розглянути законопроект про санкції проти РФ 25 липня

Новий текст законопроекту про посилення американських санкцій проти Росії є менш жорстким, ніж початкова версія. Про це повідомляє РБК, посилаючись на текст законопроекту.

Палата представників повинна розглянути законопроект у вівторок, 25 липня.

Як зазначає видання, новий пакет санкцій включає кілька змістовних змін, які роблять його більш м'яким, ніж початкова версія.

По-перше, в новій версії зник пункт, який давав міністру фінансів США можливість накладати санкції на російські державні компанії, що працюють в "залізничному, судноплавному або металургійному і гірничодобувному секторах". Таким чином, зазначає видання, більше немає загрози для російського державного оператора танкерного флоту "Совкомфлот", який спеціалізується на морських перевезеннях нафти і нафтопродуктів, обслуговує нафтогазові проекти на шельфі.

По-друге, пропонується посилити секторальні санкції щодо російських нафтогазових компаній. Таким чином, американські компанії зможуть кредитувати "Роснефть", "Газпром нафта", НОВАТЕК і "Транснефть" на термін до 60 днів. Зараз це 90 днів.

По-третє, американським компаніям забороняється передавати технології для розвідки і видобутку російської нафти на глибоководді, на арктичному шельфі і в сланцевих формаціях для компаній, в яких "Газпром нафта", "Газпром", "Сургутнафтогаз", "Роснефть" або ЛУКОЙЛ володіють " суттєвої неконтролюючих часток "- від 33%.

Зараз ця заборона стосується всіх проектів, які веде одна з цих п'яти компаній.

У той же час, з новою версією законопроекту зник заборона на участь в глибоководних, арктичних і сланцевих проектах, де є будь-яка російська енергетична компанія. Також заборона на поставки американських товарів і технологій стосуватиметься тільки "нових" нафтових проектів.

Крім цього, Трамп отримає право відкласти введення санкцій на фізичні і юридичні особи, пов'язані з Головним управлінням Генштабу Збройних сил РФ. Це можливо в тому випадку, якщо Трамп хоча б раз на півроку буде засвідчувати конгресменів в тому, що особа "істотно скорочує кількість значущих транзакцій" з російськими органами.

Нагадаємо, в ЄС заявили, що нові санкції США проти РФ можуть призвести до непередбачених наслідків.