ua en ru

США спростували організацію "прямої лінії" НАТО і РФ

США спростували організацію "прямої лінії" НАТО і РФ Фото: посол США в НАТО Дуглас Лют

Мова йде лише про перевірку наявних каналів, проведеної у зв'язку з українським кризою

США спростували повідомлення про те, що НАТО відкрила новий канал зв'язку - пряму лінію з російським військовим командуванням. Йдеться лише про черговий перевірці наявних каналів, проведеної у зв'язку з українським кризою і напруженими відносинами з Москвою, заявив у Брюсселі 8 травня посол США в НАТО Дуглас Лют, передає Deutsche Welle.

За його словами, перевірка показала, що ці лінії, як і раніше діють. "Зв'язок ніколи не переривалася, і її не доводилося відновлювати", - підкреслив Лют.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили, що відновлено роботу цілодобової прямої гарячої лінії - так званого "червоного телефону" - для екстреного зв'язку в разі кризових ситуацій. Цей канал нібито постійно відкритий і його регулярно тестують, а операція по налагодженню зв'язку проходить в режимі суворої секретності.

Обладнати нову лінію прямого зв'язку між натовськими і російськими військовими експертами запропонував у грудні 2014 року міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер, пославшись на "відсутність контактів". Необхідність цієї міри він обґрунтував частими польотами російських стратегічних бомбардувальників та інших військових літаків поблизу повітряного простору європейських країн.